Äventyrsscouten vet att en stor del av maten importeras från utlandet till Finland.

Valikko

Mat från andra länder


Målsättning:

Äventyrsscouten vet att en stor del av maten importeras från utlandet till Finland.

Beskrivning:

Äventyrsscouterna undersöker från vilka länder maten i butiken härstammar och tillreder sedan en måltid som är typisk i det land de valt.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På stugan På kårlokalen I skogen Utomhus På besök
Färdighetsområden Arjen taidot Kansainvälisyys taitoalueet.ruoanlaitto Talous
Ledarskapsfärdighet johtamistaito.visiointitaidot
Längd -
Mål för fostran Toisten kunnioittaminen
Ledarens uppgift: Kaptenens uppgift: Kaptenen delar ut uppgifter till patrullerna. Sedan får patrulledarna material och instruktioner av kaptenen. Patrulledarens uppgift: Patrulledaren förklarar för patrullen vad uppgiften går ut på och delar ut uppgifter inom patrullen.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Världsmedborgare

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Butiksbesök: Laget går till butiken. Äventyrsscouterna försöker patrullvis hitta produkter från så många länder som möjligt.

Nepalesisk kyckling: Ingredienser: 1 kg kycklingstrimlor 3 st mellanstora lökar 4 st vitlöksklyftor 2 cm färsk ingefära 2 st chilifrukter 300 g förkokta linser 200 g naturell yoghurt Matolja (eller sesamolja) 2 tsk salt 2 msk paprikapulver 1 msk gurkmeja 1 msk spiskummin 2 tsk mald koriander Hacka löken, vitlöken, ingefäran och chilin i små bitar och fräs i matolja (sesamolja ger österländsk arom) i stekpanna. Ingredienserna behöver inte få färg. Häll de frästa ingredienserna i en stor kastrull. Tillsätt joghurt, linser och kryddor. Rör om. Ställ kastrullen på plattan på svag värme. Stek kycklingen i stekpannan. Tillsätt den genomstekta kycklingen i såsen. Smaka av och tillsätt kryddor enligt tycke och smak. Låt alltsammans stå och dra några minuter. Servera med jasmin- eller basmatiris och naanbröd.

Sydasiatisk mangolassi (4–6 personer): Ingredienser: 2 burkar avrunnen konserverad mango (à 425/250 g) ½ l naturell yoghurt ½ dl socker, eller enligt tycke och smak 1–2 dl mjölk Låt mangon rinna av och lägg i en mixer. Tillägg de övriga ingredienserna och kör blandningen jämn. Kontrollera smaken. Tillsätt ev. lite socker. Häll upp drycken i höga glas och servera genast. Källa: https://www.hellapoliisi.fi/juomat/mangolassi/

Marockansk grönsaksgryta med couscous: Grytan är kryddstark men inte eldig. Ingredienser: 2 lökar 2 vitlöksklyftor 3 chilifrukter 2 dl vatten 1 tsk sambal oelek-kryddpasta 2 tsk gurkmeja 1 tsk salt 1 ml peppar 80 g aprikoser 40 g mandel 1 burk kikärter olja citron couscous Patrullen skalar och hackar löken och vitlöken och klyver chilifrukterna på längden så att de kan ta bort skaftet och fröna. Sedan skär patrullen chilin i stora bitar och pressar saften ur citronen. Patrullen steker lök, vitlök och chili ca 5 minuter och tillsätter sedan citronsaft, vatten, sambal oelek, gurkmeja, salt, peppar, aprikoser och mandlar. Grytan får koka i ca 20 minuter. Sedan tillsätter äventyrsscouterna kikärterna och låter grytan koka ytterligare 10 minuter. Patrullen kokar couscous enligt instruktionerna på förpackningen och serverar som tilltugg till grytan. Källa: Det Danske Spejderkorps

Lägg till tips

Bifoga