Äventyrsscouten känner samhörighet med de andra i laget.

Valikko

Lagets eget föremål


Målsättning:

Äventyrsscouten känner samhörighet med de andra i laget.

Beskrivning:

Äventyrsscoutlaget tillverkar tillsammans ett gemensamt föremål som stärker samhörigheten i laget.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Obligatorisk
Plats På stugan På kårlokalen Utomhus
Färdighetsområden Kädentaidot Luovuus Partiokulttuuri Ryhmähenki
Ledarskapsfärdighet johtamistaito.visiointitaidot
Längd -
Mål för fostran Osaaminen ja ongelmanratkaisu Ryhmässä toimiminen
Ledarens uppgift: Kaptenens uppgift: Kaptenen skaffar fram material. Kaptenen hjälper patrullerna när de planerar sitt arbete, t.ex. genom att berätta om och visa exempel på andra gruppers liknande kännetecken och föremål. Det tar tid att pyssla, och kaptenen behöver fundera noggrant på tidsanvändningen när hen planerar mötet. Tio äventyrsscouter kan inte samtidigt arbeta med samma föremål. Om laget arbetar med flera föremål lönar det sig att fördela arbetet på olika patruller. Patrulledarens uppgift: Patrulledaren får instruktioner av kaptenen och instruerar sin patrull.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Välkommen

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Eget föremål: Äventyrsscouterna tillverkar egna föremål med lagets symbol på åt var och en i laget. Det kan t.ex. handla om nyckelringar, märken eller tygkassar. Det är bra att göra några extra föremål ifall laget får nya medlemmar under terminen. Det egna föremålet kan också vara en valknopssölja av orange lina.

Närvarotavla: På närvarotavlan lämnar alla ett märke för de möten de deltagit i. Närvarotavlan kan vara t.ex. en tavla som var och en får stämpla med sin egenhändigt tillverkade stämpel i samband med mötena. Närvarotavlan kan också vara en egenhändigt ihopsnickrad trästege som äventyrsscouterna varje gång lär sig att knyta fast en snörstump i med en ny slags knop, eller ett pärlband som den som deltar i mötet får en ny pärla till. Var och en kan också markera sin närvaro genom att tillsätta ett mått av olika torra ingredienser i en glasburk. I slutet av terminen kan laget sedan baka t.ex. fröknäcke eller muffins av innehållet i burken.

Skattlåda: Bygg en skattlåda för lagets loggbok och andra skatter. Tillverka en fyrkantig låda, som liknar en fågelholk, och installera gångjärn (t.ex. av läder) i en av sidorna. Dekorera lådan som ni vill.

Bokbindning: Bunta ihop en hög papper och vik bunten på mitten så att de är staplade i rätt ordning i förhållande till varandra. Av 10 A4-papper blir det ett häfte i storlek A5 med 20 blad, pärmsidor och 36 textsidor. Det lönar sig inte att bunta ihop fler än 10 normaltjocka papper. Sy ihop sidorna med lintråd vid två ställen vid vikningen. Stygnen ska vara minst 1 cm långa. Om ni binder samman fler buntar: Träd ett tygband under stygnen i buntarnas ryggar. Limma kraftpapper på buntarnas ryggar, eller tejpa dem. Gör en bokpärm t.ex. av plastat papper, läder eller kartong. Limma pärmarna på bokens pärmsidor och limma också på samma gång till slut en rygg av tyg eller läder på boken.

Lagets egen loggbok: Om laget skaffar en färdig bok att ha som loggbok är det en god idé att dekorera den så att den ser ut som en scoutbok. Gör en utbytbar bokpärm av textil, läder eller trä. Då kan innehållet bra vara ett vanligt häfte.

Stämpel: Laget planerar en bild för lagets egen stämpel. Tälj fram bilden, som spegelvänd, t.ex. i lineoleum eller gummi. Det går att tillverka en tillfällig stämpel av potatis, kork eller styrox, eller att pyssla en stämpel av softis-material. Det lönar sig att fästa ett handtag i stämpeln, t.ex. en träkloss.

Vimpelstången: Gör en stång för vimpeln. Material: täljkniv, smör eller margarin. Kaptenen frågar markägaren om lov att fälla sly eller en buske. Såga till en ungefär 1,7 m lång käpp. Änden kan vara knölig, rak eller böjd. Det går också att laga en ståtlig stång för vimpeln av en bit av en trädrot. Skala trästången noggrant, men utan att skada ytan under skalet. Hetta upp stången över brasan och gnid in den emellanåt med smör, t.ex. med hjälp av smörpapper eller tidningspapper. Efter hand får stångens yta en vacker brun färg. Det går att fästa lagets märke i stången eller rista in äventyrsscouternas namn eller bomärken med täljkniv. På samma vis kan äventyrsscouterna tillverka scoutstavar åt sig själva. Vimpelstången kan också prydas genom att tälja olika figurer längs stången.

Lagets egen vimpel: Om laget vill tillverka en vimpel tillsammans lönar det sig att fördela uppgifterna t.ex. så att lagmedlemmarna gör varsin symbol som får representera dem själva på vimpeln. Alternativt kan en del av laget tillverka t.ex. en stång eller prydnadstofsar till vimpeln. I boken Ryggsäcken presenteras olika hantverkstekniker. Limningar håller sällan för scouternas aktiva verksamhet som ofta sker utomhus. Lagen kan också bekanta sig med gamla patrullvimplar eller -flaggor som finns sparade i kåren. Hur har vimplarnas utseende förändrats med tiden? En vimpel görs oftast av läder, men det är ganska dyrt. Det viktigaste är att materialet är hållbart. Små läderbitar är billigare att köpa, och de går att sy ihop. Markis- eller jeanstyg passar också bra. Om laget har ett djurnamn kan vimpeln prydas med djurets svans eller med en hornbit. Gör hål längs kanterna på vimpeln och trä ett lädersnöre genom dem. Det går också att häfta fast lägermärken i vimpeln.

Lägg till tips

Bifoga