Äventyrsscouten förstår att det är viktigt att ta hand om både sin egen och kårens gemensamma utrustning.

Valikko

Efter utfärden


Målsättning:

Äventyrsscouten förstår att det är viktigt att ta hand om både sin egen och kårens gemensamma utrustning.

Beskrivning:

Äventyrsscouten är med om att sköta om den gemensamma utfärdsutrustningen.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Obligatorisk
Plats På kårlokalen
Färdighetsområden Arjen taidot Itsestä huolehtiminen Kestävä kehitys Partiokulttuuri Retkeily
Längd -
Mål för fostran Vastuu elinympäristöstä
Ledarens uppgift: Kaptenens uppgift: Kaptenen handleder, ser till att allt blir gjort och hjälper äventyrsscouterna att förstå varför olika saker ska göras. Kaptenen lyfter fram att det är dåligt både ur ekonomisk synvinkel och för miljön om utrustningen hela tiden måste förnyas bara för att ingen sköter om den. Patrulledarens uppgift: Patrulledaren förklarar för patrullen vad uppgiften går ut på och delar ut uppgifter inom patrullen.

Tilläggsuppgifter

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Kårens övernattningsutrustning: Efter utfärden håller laget talko i kårlokalen och vårdar kårens övernattningsutrustning. Laget torkar och packar den utrustning de haft med sig på utfärden och kontrollerar i vilket skick den är. Ett vindskydd eller tält möglar och går inte längre att använda om det packas undan innan det torkat. Laget byter ut stag som brustit eller fått smällknutar. På samma gång kan laget testa vilket slags snöre som lämpar sig bäst som tältstag. Hurdant snöre bildar inte så lätt knutar och möglar inte? Material: Övernattningsutrustning, snöre.

Berättelse: Kaptenen berättar en berättelse för äventyrsscouterna. Berättelsen handlar om en patrull som ska rädda en skadad person i skogen. Terrängen och omständigheterna varierar och de har bara en viss utrustning till hands. Patrullen får välja tio saker och använda varje sak bara en gång. Under berättelsens gång måste äventyrsscouterna lösa olika slags problemsituationer, t.ex.: Hur ska de ta sig över en å? Hur ska de skydda sig mot ösregn? Hur ska de ta sig igenom ett ogenomträngligt buskage som de inte heller kan ta sig runt? Patrullen bestämmer gemensamt vilken utrustning de använder i olika situationer och utrustningen ska räcka också för hemvägen. Det är bra om laget i förväg bestämmer ifall det också är tillåtet att använda material som finns i naturen. Äventyret kan genomföras i fantasin eller i verkligheten. Till slut funderar laget på om patrullen hade haft någon nytta av utrustning som är i dåligt skick och om utrustningen i så fall fungerat på rätt sätt, samt på vilka slags motgångar och farliga situationer som kan uppstå om utrustningen är trasig eller i dåligt skick.

Materialförvaltaren: Kårens materialförvaltare presenterar förrådet för äventyrsscouterna och berättar hur det går till att låna utrustning därifrån och vad som finns i förrådet. Patrullerna tävlar t.ex. om att göra ett stormkök klart för användning och sköter om några föremål som materialförvaltaren väljer ut, t.ex. stormlyktorna eller vindskydden. Material: kårens utrustning.

Rutin: Äventyrsscouterna tar tillsammans hand om utfärdsutrustningen. Efterarbetet hör alltid till rutinerna: Äventyrsscouterna diskar stormköken, putsar sotiga stormlyktor och hänger upp tält och vindskydd på tork. Syftet med aktiviteten är att uppmärksamma att var och en av äventyrsscouterna i tur och ordning, tillsammans med sin patrull, ansvarar för att utfärdsutrustningen blir omskött. Efter varje utfärd får var och en av patrullerna olika uppgifter att sköta. Material: använd utfärdsutrustning

Stormlyktan: En stormlykta fungerar med lyspetroleum och går att använda både inomhus och utomhus. Tänd stormlyktan genom att lyfta upp glaset med hjälp av spaken och tänd veken. För att åstadkomma ett jämnt ljussken är det bra att då och då kontrollera veken. Om veken brinner ojämnt sotar lampan lätt igen. Ta hand om stormlyktan: Håll i bränslebehållaren med ena handen och dra lyktans övre del uppåt. Sväng sedan ut glaset och ramen av ståltråd som håller det på plats åt sidan. Ta loss veken och dess bo, jämna ut veken med sax eller kniv och lägg sedan alltsammans tillbaka. Luta glasets ståltrådsram och ta försiktigt loss glaset. Diska glaset. Se upp för de vassa kanterna. Torkka glaset och lägg försiktigt tillbaka det igen.

Sovsäcken: Förvara inte sovsäcken tätt ihoprullad eller intryckt i sin förvaringspåse, utan låt den hänga fritt så att den bibehåller sin värmeisoleringsförmåga. Sovsäcken ska alltid vädras efter användning och förvaras luftigt.

Vad behöver göras? Efter utfärden eller lägret är det bra att genast ta hand om sina kläder och sin utrustning så att de sedan är klara för användning när det är dags för nästa utfärd. Genom att sköta om utrustningen förlängs dess livslängd. Vädra och torka tältet och sovsäcken. Tvätta smutsiga kläder. Reparera hål och revor. Putsa och vårda skorna. Borsta och rengör ryggsäcken. Vässa kniven.

Lägg till tips

Bifoga