Äventyrsscouten har fått en ny utfärdserfarenhet och tagit ansvar.

Valikko

Jag övernattar vid elden


Målsättning:

Äventyrsscouten har fått en ny utfärdserfarenhet och tagit ansvar.

Beskrivning:

Äventyrsscouten övernattar vid öppen eld och övar att vara eldvakt.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Obligatorisk
Plats I skogen
Färdighetsområden Retkeily Tulenteko Turvallisuus Yhdistystoiminta
Ledarskapsfärdighet johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot
Längd -
Mål för fostran Ihmissuhteet Luontosuhde
Ledarens uppgift: Kaptenens uppgift: Kaptenen instruerar äventyrsscouterna när de slår upp sitt vindskydd eller någon annan liknande övernattningsutrustning och när de gör upp eld. Kaptenen delar ut eldvaktsturerna. Kaptenen har hand om säkerheten och ser till att upprätthålla en känsla av trygghet. Före läggdags kontrollerar kaptenen att alla har ett torrt och bekvämt ställe att sova på och att eldvakterna vet vad de ska göra. Patrulledarens uppgift: Patrulledarna förklarar för patrullen vad uppgiften går ut på och delar ut uppgifter inom patrullen

Tilläggsuppgifter

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Det var en gång en eldvakt ...: Kaptenen berättar en berättelse om en eldvakt som gör allt galet. Äventyrsscouterna får korrigera allt som går fel. Sedan diskuterar äventyrsscouterna eldvakten i berättelsen hade kunnat undvika sina misstag och hur de själva skulle rätta till felen om det samma hände dem. Exempel på misstag: eldvakten flyttar inte undan en sovsäck som rör vid kaminen eller ligger för nära elden; eldvakten ligger och halvsover i sin sovsäck under sin eldvaktstur; eldvakten har ingen vattenhink nära till hands; eldvakten går på dass i en halvtimme; eldvaken stör de som sover genom att prata högljutt med sitt eldvaktspar; eldvakten glömmer att lägga på mer ved; eldvakten lägger ett par stövlar på tork alltför nära elden; eldvakten glömmer att försäkra sig om att nästa i tur att vara eldvakt vekrligen har vaknat innan hen lägger sig igen.

Omröstning: När äventyrsscouterna minns eldvaktens uppgifter ganska bra får de alla två olika omröstningskort, t.ex. grönt för JA och rött för NEJ. Äventyrsscouterna sitter i en ring och kaptenen tar fram ett föremål i taget ur en stor väska och äventyrsscouterna röstar: kan eldvakten använda det eller inte? JA-sakerna läggs i en hög, NEJ-sakerna i en annan. Slutligen går laget igenom båda högarna och diskuterar sakerna. Exempel på saker: en stark pannlampa, ett armbandsur, en liten ficklampa, Kalle Ankas pocket, tändstickor, mobiltelefon, en prasslande serietidning, en surfplatta, hörlurar, en triangel.

Eldvaktens uppgifter: Eldvakten är brandväktare vid elden. Hen får varken lämna sin post eller sova. Hen övervakar så att elden inte kommer åt att sprida sig, och att gnistor inte tänder eld på något som inte får brinna. Till eldvaktens uppgifter hör också att hålla igång en eld som ger jämn, god värme. Det är svårare än väntat. Isiga eller våta vedklabbar brinner också, bara de är tillräckligt små och läggs på tillräckligt het glöd. Eldvakten ska också torka och vända på saker som ligger framme för att torka och ser till att sakerna inte blir svedda i närheten av elden. Hen ser också till att nattro råder och väcker den som ska ta över som eldvakt ordentligt och väntar lugnt tills den personen är uppstigen. Eldvakten håller alltid vakt uppe vid elden, aldrig i sin sovsäck. Äventyrsscouterna håller eldvakt i par. Ingen äventyrsscout ska behöva vaka ensam. De som är äldre och har mer utfärdserfarenhet kan prova på att vaka ensamma också. Gå alltid igenom eldvaktens uppgifter strax före läggdags under varje utfärd. Eldvakten ska alltid ha en hink vatten till hands nära elden eller kaminen.

I vindskydd vid öppen eld: Elden ska alltid placeras framför vindskyddet och därför lönar det sig placera vindskyddet så att vindskyddet ligger på vindsidan om elden, så de som sover inte får röken på sig. Om det är möjligt lönar det sig att placera elden ungefär 50 cm högre upp än de sovande ligger. På det sättet når värmestrålningen ända längst in i vindskyddet. Vindskyddets botten ska också helst slutta svagt mot elden. Det är bäst att sova med fötterna mot elden i ett vindskydd, eftersom fötterna börjar frysa först. Stora stenar eller något motsvarande fungerar fint som värmespegel om vindskyddet placeras så att elden blir mellan stenarna och vindskyddet. Under en utfärd med övernattning vid eld eller i kamintält behövs det alltid en eldvakt. Elden får aldrig lämnas oövervakad.

Eldvaktsloggbok: Ibland är det tråkigt att sitta eldvakt, eftersom det skulle vara skönare att ligga och sova. Då kan det vara bra att hitta på något roligt att syssla med under eldvaktspasset. Något som inte stjäl för mycket uppmärksamhet från själva eldvaktandet. Under eldvaktspasset kan äventyrsscouterna göra anteckningar i patrullens gemensamma eldvaktsloggbok eller varför inte skriva vidare på en gemensam berättelse. På morgonen kan patrullen sedan läsa vad det hänt för roligt eller spännande under natten, eller få höra hur berättelsen som skapades under nattens timmar blev.

Allmänna instruktioner: Patrullen slår upp sitt vindskydd (eller liknande). Sedan förbereder sig patrullen inför natten: de hugger ved, bygger eldunderlag, tillverkar tände och tänder eldarna. Till slut gör de också upp ett eldvaktsschema. Under natten är äventyrsscouterna eldvakter i tur och ordning. I slutet av utfärden diskuterar äventyrsscouterna hur de tycker att övernattningen gick och hur det var att sitta eldvakt.

Lägg till tips

Bifoga