Äventyrsscouten kan använda olika slags tände.

Valikko

Tände


Målsättning:

Äventyrsscouten kan använda olika slags tände.

Beskrivning:

Äventyrsscouten övar att tillverka och använda olika slags tände.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Obligatorisk
Plats På stugan På kårlokalen I skogen Utomhus
Färdighetsområden Arjen taidot Retkeily Tulenteko
Längd -
Mål för fostran Luontosuhde
Ledarens uppgift: Kaptenens uppgift: Kaptenen visar exempel, handleder äventyrsscouterna och övervakar säkerheten. Patrulledarens uppgift: Patrulledaren får instruktioner av kaptenen och instruerar sin patrull.

Tilläggsuppgifter

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Tändmuffins: Äventyrsscouterna smälter ner bitar av stearinljus i en gammal kastrull. Sedan blandar de i träspån och -flisor tills det blir en ganska tjock ”deg”. Med en sked fördelar äventyrsscouterna degen i muffinsformar av papper och jämnar till ytan. Fyll formarna bara ungefär till hälften. Tändmuffinsen används genom att tända eld på muffinsformen av papper. Källa: Scouterna

Tändbitar av gamla tidningar: Riv gamla tidningar i bitar och lägg pappret i blöt i vatten. Rör om i blandningen tills den blir en gröt. Pressa sedan skivor eller klimpar av massan. Lägg klumparna t.ex. i en äggkartong och låt dem sedan torka i rumstemperatur eller försiktigt på svag värme i ugnen. Smält försiktigt ner gamla ljusstumpar eller liknande i en gammal kastrull och doppa tidningsklumparna i stearinet.

Tände av äggkartonger: Klipp en äggkartong i bitar. Smält ner gamla ljus och doppa kartongbitarna helt och hållet i stearin. Låt tändet torka och packa det sedan i återförslutbara plastpåsar. När det är dags att tända elden på utfärden är det bara att bryta en bit tände på mitten och tända på kartongen. Stearinet brinner glatt med snabbt. Det går att smäla stearin i en vanlig kastrull med efteråt går kastrullen inte längre att använda i matlagningen. Det går också att tillverka fina tändrosor av äggkartonger och stearin. Instruktioner finns på webben och hittas med sökordet tändrosor.

Test: Äventyrsscouterna testar olika slags tände: tidningspapper, fjäderstickor, torra grankvistar, kottar, stearintände, tändbitar, näver. Det bästa är att hela tiden hålla sig till samma typ av eld och iaktta hur väl den tänds med de olika tändena. Efteråt kan äventyrsscouterna dra slutsatser. Patrullvis och enligt modeller tillverkar äventyrsscouterna sedan olika slags tände, t.ex. fjäderstickor. Kaptenen visar först hur tändet ska tillverkas och handleder sedan patrullerna så att alla kan tälja fjäderstickor enligt modellen. Kapenen korrigerar teknikfel, ger respons och råd samt övervakar säkerheten!

Fakta: För att elden ska få fyr behöver det brännbara materialet vara så torrt som möjligt. Papper är inte det bästa tänkbara tändet, i alla fall inte utomhus, eftersom pappret brinner vid en låg temperatur och luften som vinddraget för med sig får pappret att brinna upp på ett ögonblick. Papper är ändå användbart som tände i en skyddad eldstad, t.ex. i en öppen spis, om det inte finns bättre tände att ta till. Med papper som tände lönar det sig att ta t.ex. en bunt tidningspapper och riva remsor av det eller nysta ihop pappret till ett knyte som ser ut som ett skatbo och prova tända. Trä brinner vid högre temperatur än papper och därför har det större brännkraft. Därför är späntstickor och björknäver bra tände. Det viktiga är att det antändande materialet har en stor yta. Därför är det viktigt att tälja många remsor på en fjädersticka och att riva sönder en stor bit näver till flera mindre. Prova också att tända en eld med hjälp av de torra kvistarna längst ner på en gran. Samla ihop ett knippe och vik ihop dem till en hög längst ner i elden. Grankvistarna hålls bäst skyddade under täta grenar, så välj sådana kvistar eftersom de är de torraste under alla årstider. Kom ihåg att det inte är tillåtet att riva loss näver eller bark från levande träd. Sådan näver och bark är dessutom fuktig och fungerar därför inte så bra som tände. Tände som finns till salu i butikerna, t.ex. tändbitar, kan också vara bra att prova. Framför allt under hösten och vintern är vädret ibland sådant att det helt enkelt inte går att hitta något torrt att bränna.  Det är bra att testa olika slgas tände under en utfäd, men det går också bra att tälja och prova på att tillverka tände i kårlokalen, utan att tända någon eld. Använd aldrig tändvätska eller något liknande för att tända en eld. Tändvätskor hör ihop med kolgrillar eller oljelampor och det finns en orsak till att det på flaskorna finns text och symboler som visar att innehållet är farligt. Tips! Det bästa tändet brukar ligga på bottnen av vedlåren eller på golvet i vedboden. Där ligger ofta små trästickor och näver eller bark som lossnat från klabbarna Tips! Genom att doppa tändstickornas tändsatser i stearin får du mycket vattentåliga och lättantändande tändstickor för lägerförhållanden.

Lägg till tips

Bifoga