Explorerscouten vet vad som avses med ekologiska och närproducerade produkter. Hen vet var i närområdet hen kan köpa ekologiskt eller närproducerat och varför priset på dessa produkter är ett annat än på andra motsvarande produkter.

Valikko

Ekologiskt och närproducerat


Målsättning:

Explorerscouten vet vad som avses med ekologiska och närproducerade produkter. Hen vet var i närområdet hen kan köpa ekologiskt eller närproducerat och varför priset på dessa produkter är ett annat än på andra motsvarande produkter.

Beskrivning:

Explorerscouten tar reda på vad ekologiska och närproducerade produkter är samt vilka ekologiska och närproducerade produkter som säljs i hens egen närbutik. Explorerscouten jämför priser och funderar över varför ekologiska och närproducerade produkter är dyrare.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På stugan På kårlokalen I skogen Utomhus På besök
Färdighetsområden Kestävä kehitys Talous
Längd A 1 h
Mål för fostran Terveys ja turvallisuus Vastuu elinympäristöstä

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

För vår jord

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Vi bekantar oss med kvalitetsmärkning av livsmedel (så som Svanenmärket, Nyckelflaggan och EU:s ekologotyp Europalövet) och funderar på matens ursprung. Vi lagar middag av närproducerade råvaror och funderar på hur våra val inverkar på miljön.

Vi tar reda på varifrån våra kläder kommer. Vi tar reda på vad affärerna berättar om produktionen och produktionsförhållandena. Vi funderar också på sambandet mellan barnarbetskraft och ett förmånligt pris och funderar över hur ungdomar kan konsumera etiskt. På Finlands FN-förbunds sidor hittar vi tabeller och statistik om ämnet. Sidorna uppdateras aktivt och där finns mycket information.

Vi tillreder mat av närproducerade, ekologiska eller rättvisemärkta produkter. Vi funderar samtidigt vilken nytta vi själv har av sådan mat. Då vi går i butiken jämför vi också priser och funderar på vad prisskillnaderna kan bero på. Vi funderar också på framtiden och våra egna köpvanor.

Vi bekantar oss med ekologiskt uppfödda djur. Om möjligt besöker vi en lokal eko-gård och bekantar oss med vilka krav eko-odling ställer i praktiken. Om detta inte är möjligt utnyttjar vi internet istället. Vi funderar tillsammans på om eko är en bra eller dålig grej och gör upp en lista över för- och nackdelar med eko. Vi jämför listorna – vilken av listorna blir längre?

Vi bekantar oss med kvalitetsmärkning av livsmedel (så som Svanenmärket, Nyckelflaggan och EU:s ekologotyp Europalövet) och funderar på matens ursprung. Vi lagar middag av närproducerade råvaror och funderar på hur våra val inverkar på miljön.

Vi tar reda på varifrån våra kläder kommer. Vi tar reda på vad affärerna berättar om produktionen och produktionsförhållandena. Vi funderar också på sambandet mellan barnarbetskraft och ett förmånligt pris och funderar över hur ungdomar kan konsumera etiskt. På Finlands FN-förbunds sidor hittar vi tabeller och statistik om ämnet. Sidorna uppdateras aktivt och där finns mycket information.

Vi tillreder mat av närproducerade, ekologiska eller rättvisemärkta produkter. Vi funderar samtidigt vilken nytta vi själv har av sådan mat. Då vi går i butiken jämför vi också priser och funderar på vad prisskillnaderna kan bero på. Vi funderar också på framtiden och våra egna köpvanor

Vi bekantar oss med ekologiskt uppfödda djur. Om möjligt besöker vi en lokal eko-gård och bekantar oss med vilka krav eko-odling ställer i praktiken. Om detta inte är möjligt utnyttjar vi internet istället. Vi funderar tillsammans på om eko är en bra eller dålig grej och gör upp en lista över för- och nackdelar med eko. Vi jämför listorna – vilken av listorna blir längre?

Lägg till tips

Bifoga