Explorerscouten bildar egna åsikter, motiverar dem och baserar åsikterna på fakta och vågar också säga vad hen tycker till andra än sina närmaste (närmaste = patrull, familj, egen klass).

Valikko

Min åsikt!


Målsättning:

Explorerscouten bildar egna åsikter, motiverar dem och baserar åsikterna på fakta och vågar också säga vad hen tycker till andra än sina närmaste (närmaste = patrull, familj, egen klass).

Beskrivning:

Explorerscouten berättar öppet för en större publik sin åsikt i någon samhällelig fråga eller i någon miljörelaterad fråga. Explorerscouten motiverar sin åsikt.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På stugan På kårlokalen I skogen Utomhus På besök
Färdighetsområden Vaikuttaminen Viestintä
Ledarskapsfärdighet johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Längd muutama tunti
Mål för fostran Vastuu elinympäristöstä Yhteiskunnallinen vaikuttaminen

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

För vår jord

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Vi gör en fotoserie, video eller artikel, som är ställningstagande eller informativ och har miljömotiv. Vi skickar fotoserien, videon eller artikeln till lokaltidningen eller Scoutposten eller publicerar materialet på sociala medier. Vi skapar diskussion och påverkar med våra ställningstaganden till exempel städningen av den fotograferade parken.

Vi samlar ihop en fem-i-topp-lista på saker som inte fungerar i vår närmiljö och hittar på förbättringsförslag. Vi för våra förslag vidare till exempel till kommunfullmäktige eller gör själva något åt saken. Justitieministeriet upprätthåller webbsidan www.invånarintitiativ.fi, där det finns instruktioner för hur man gör ett initiativ. Vi berättar om våra iakttagelser och förslag i lokaltidningen eller sociala medier.

Vi skriver en insändare till en landskapstidning eller en nationell tidning om något som berör oss alla. Vi motiverar vår åsikt med fakta, inte bara känslor. Stora saker är t.ex. olika elproduktionsmodeller (kärn- och vindkraft), miljöbeskattningsfrågor (såsom flygskatt i samband med resor) och byggandet av en stor hypermarket i närområdet.

Lägg till tips

Bifoga