Explorerscouten förstår att närstående människor är viktiga och att också oväntade förändringar är en del av livet. Explorerscouten gör upp egna handlingsmodeller som hen kan använda då en verklig situation uppstår.

Valikko

Människor nära mig


Målsättning:

Explorerscouten förstår att närstående människor är viktiga och att också oväntade förändringar är en del av livet. Explorerscouten gör upp egna handlingsmodeller som hen kan använda då en verklig situation uppstår.

Beskrivning:

Explorerscouten funderar för sig själv över närstående människor och deras betydelse i explorerscoutens eget liv. Hen funderar också på livet utan dessa personer och prövar olika handlingsmodeller som hen kan ta hjälp av då en oväntad, verklig situation uppstår.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På stugan På kårlokalen Hemma I skogen Utomhus
Färdighetsområden Arjen taidot Itsestä huolehtiminen Vuorovaikutustaidot
Längd muutama tunti
Mål för fostran Ihmissuhteet Terveys ja turvallisuus
Teemat Kiusaaminen Työelämätaito
Ledarens uppgift: - Lotsens uppgift är att leda diskussionen och vid behov ta exempel ur sitt eget liv. Lotsen kan vid behov bjuda in en expert, t.ex. en präst eller socialarbetare, till mötet.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Jag och andra

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

På skilda lappar skriver jag upp saker jag lärt mig av närstående människor t.ex. att förlåta, att ha tålamod eller att simma. Jag skriver också upp egenskaper som jag tycker att jag ärvt av släktingar eller på vilket sätt jag tycker att jag liknar någon i min släkt. Lotsen ber oss ta bort alla lappar som hänför sig t.ex. till våra pappor, sedan lapparna som hör ihop med gudmor o.s.v. I takt med att lapparna minskar märker jag hur mycket jag fått av mina släktingar, vare sig jag vill det eller inte.

Jag gör en lista över de sju viktigaste människorna i mitt liv och funderar i vilken ordning jag kunde avstå från dem. Varför är just dessa människor viktiga för mig? Jag jämför min lista med de andras och vi funderar över varför en del är viktigare än andra.

Då någon i närheten går bort. Vi funderar tillsammans på hur vi skulle kunna hjälpa en vän eller närstående då hen möter döden. Vi tar också reda på vilket stöd kommunen, församlingen och andra organisationer som t.ex. stödföreningar erbjuder människor i olika ålder i denna situation. Vi kan också besöka ett krematorium, ett bårhus eller en begravningsplats. Vi måste komma överens om besöket med krematoriets eller bårhusets personal på förhand.

Vår patrull hjälper någon som har det sämre än vi genom att ge hen en gåva. Vi kan till exempel ställa upp som frivilliga julklappspaketerare vid en julkampanj till förmån för barn. Också via församlingarnas diakoniarbete kan man i många församlingar förmedla julklappar till barn i mindre bemedlade familjer.

Jag ger en gåva. Jag funderar på vad personen jag ska ge gåvan åt tycker om och hurudan gåva hen kunde ha nytta av. Gåvan kan också vara något jag gjort av egna saker jag inte behöver eller ett presentkort på en tjänst som kan glädja en närstående (till exempel “jag vaktar småsyskonen medan föräldrarna går på bio”, eller “jag lagar middag åt hela familjen”).

Lägg till tips

Bifoga