Explorerscouten lär sig att varva ned mitt i vardagen. Hen hittar ett sätt att komma till ro och slappna av som passar just för hen.

Valikko

Lugn och ro


Målsättning:

Explorerscouten lär sig att varva ned mitt i vardagen. Hen hittar ett sätt att komma till ro och slappna av som passar just för hen.

Beskrivning:

Explorerscouten prövar olika sätt att slappna av. Explorerscouten stannar upp och funderar på sitt eget liv och saker som hen grubblar över.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På stugan På kårlokalen I skogen Utomhus På besök
Färdighetsområden Itsestä huolehtiminen Katsomustaidot
Ledarskapsfärdighet johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot johtamistaito.visiointitaidot
Längd muutama tunti
Mål för fostran Maailmankatsomus Terveys ja turvallisuus
Ledarens uppgift: Patrulledarens uppgift är att planera och genomföra aktiviteten. Lotsen hjälper patrulledaren med planeringen av aktiviteten och med de praktiska arrangemangen. Lotsen går igenom övningen efteråt och diskuterar med explorerscouterna hur det kändes att slappna av och komma till ro.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Jag själv

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Jag deltar i en religiös retreat eller motsvarande arrangerat evenemang där man stillar sig.

Jag är ensam eldvakt i minst en timme. På morgonen diskuterar jag med de andra explorerscouterna och lotsen hur det kändes att ensam ha ansvaret för värmen och säkerheten i tältet.

Vi gör en avslappningsövning. Vi dämpar belysningen eller släcker lamporna, lägger madrasser och dynor på golvet och väljer en bekväm ställning. Vi sätter på avslappnande musik. Vi koncentrerar oss på vår egen andning och på att lugna våra egna tankar. En CD-skiva med avslappnande musik kan vi låna från biblioteket eller så kan vi söka upp avslappnande musik på t.ex. YouTube.  

Jag tillbringar två timmar ensam i naturen. Jag kan t.ex. promenera, sitta och titta på landskapet, fotografera, rita eller måla. Under denna tid använder jag inte mobiltelefonen, lyssnar på musik eller använder andra elektroniska apparater. Efteråt diskuterar vi i patrullen hur ensamheten kändes, vad vi lade märke till i naturen och vilka saker vi tänkte på.

Vi gör tysthetsliljan, d.v.s. vi är helt tysta i 24 timmar och kommunicerar på andra sätt (inte med elektroniska hjälpmedel). Efteråt talar vi om hur tystnaden kändes och vad som rörde sig i vårt sinne under tystnaden.

Jag skriver ett brev till mig som jag får öppna om några år. I brevet berättar jag om mitt liv just nu och mina tankar om det liv jag lever då jag öppnar brevet. Brevet lägger jag i ett kuvert och på kuvertet skriver jag datum för när brevet skall öppnas. Vi kommer i patrullen överens om hur vi förvarar våra brev och vid ett hurudant tillfälle det lönar sig att öppna dem.

Vi prövar positivt tänkande och olika metoder att kontrollera sinnet. Jag provar till exempel yoga eller pilates som metod för avslappning. Yoga kan jag öva på egen hand med hjälp av en video på nätet eller så kan jag be en instruktör från ett gym hålla en kort övning.

Lägg till tips

Bifoga