Explorerscouten känner sig bekväm och avslappnad i olika situationer, eftersom hen kan uppföra sig enligt etikett.

Valikko

Gott uppförande


Målsättning:

Explorerscouten känner sig bekväm och avslappnad i olika situationer, eftersom hen kan uppföra sig enligt etikett.

Beskrivning:

Explorerscouten lär sig olika exempel på gott uppförande (skaka hand, niande, att hjälpa andra på med rocken, armkrok, small talk, att hålla tal, att skåla, att titta i ögonen, “tack” och “förlåt”) Explorerscouten övar också bordsetikett (till exempel att duka bordet, att äta med olika bestick, dricksglasen, vem som börjar äta först, när man får börja äta).

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På stugan På kårlokalen Hemma I skogen Utomhus På besök
Färdighetsområden Itsensä johtamisen taidot Itsestä huolehtiminen Partiokulttuuri Suomalainen kulttuuri Vuorovaikutustaidot
Ledarskapsfärdighet johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Längd muutama tunti
Mål för fostran Ihmissuhteet
Teemat Kiusaaminen Työelämätaito
Ledarens uppgift: Patrulledarens uppgift är att förbereda och ordna aktiviteten. Lotsens uppgift är att vid behov hjälpa patrulledaren att planera och förverkliga aktiviteten. Om explorerscouterna ordnar program tillsammans med en annan grupp tar lotsen kontakt med gruppens ledare och kommer överens om saken med dessa. Lotsen ger råd åt explorerscouterna i olika etikettsfrågor eller bjuder in någon annan som känner till etikettsreglerna väl.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Livskvalitet

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Vi ordnar en etikettskola för äventyrsscouter eller spejarscouter. I etikettskolan kan vi gå igenom till exempel hur man skakar hand, hälsar på andra, ber om något eller ser andra i ögonen.

Vi ordnar en fest enligt alla uppförande- och etikettsregler på ett möte eller en utfärd. Vi klär upp oss för festen och ber till exempel roverscouterna laga och servera mat åt oss. Vi dukar fint och dekorerar festutrymmet och beter oss enligt etikett på festen. Vi kan också bjuda in en vänpatrull från en annan kår.

Jag håller ett tal inför min egen patrull om ett ämne jag själv väljer. Vi ger varandra ärlig och konstruktiv feedback om uppträdandet.

Vi niar varandra under ett helt möte.

Under en utfärd dukar vi till varje måltid enligt etikettsreglerna. Under utfärden äter vi åtminstone en gång förrätt, huvudrätt och efterrätt. Under måltiderna följer vi etikettsreglerna.

Vi lär oss etikettsregler för telefonsamtal, textmeddelanden och e-post. Vi hittar på ett test åt oss själva.

Vi lär oss att klä oss rätt vid olika tillfällen. Vi övar oss att knyta kravatt och fluga. Vi kan klä oss rätt åtminstone för följande tillställningar: bröllop, mormors födelsedagsfest, kompisens konfirmation, begravning.

Lägg till tips

Bifoga