Explorerscouten kan använda pengar på ett förnuftigt sätt. Explorerscouten förstår att pengar inte växer på träd och kan därför värdesätta pengar.

Valikko

Kvalitativ ekonomi


Målsättning:

Explorerscouten kan använda pengar på ett förnuftigt sätt. Explorerscouten förstår att pengar inte växer på träd och kan därför värdesätta pengar.

Beskrivning:

Explorerscouten lär sig att använda pengar och att göra ekonomiska val. Explorerscouten bekantar sig med konsumentens rättigheter.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På stugan På kårlokalen I skogen Utomhus
Färdighetsområden Itsestä huolehtiminen Talous
Längd muutama tunti
Mål för fostran Terveys ja turvallisuus Yhteiskunnallinen vaikuttaminen
Teemat Työelämätaito
Ledarens uppgift: Patrulledarens uppgift är att planera och ordna patrullmötet. Lotsen hjälper vid behov patrulledaren att planera och genomföra aktiviteten.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Livskvalitet

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Vi bekantar oss med konsumenträttigheterna till exempel via konsumentrådgivningens FAQ-del. Vi söker uppgifter om varors bytes- och returrätt på våra egna butikskvitton. Vi jämför praxis hos olika butiker. Vi lär oss att reklamera en felaktig produkt.

Vi köper något användbart från en nätbutik eller ett lopptorg på nätet. Vi studerar nätbutikens försäljningsvillkor och funderar om de är rimliga ur konsumentens synvinkel. Vi noterar åtminstone postavgifter, bytes- och returrätt, garantitid och säljarens rätt att använda våra uppgifter för marknadsföring.

Jag för bok över min användning av pengar under två veckors tid. Hur mycket pengar använde jag totalt? Vad gick det mest pengar till? Var det överraskande? Kunde jag ändra min penninganvändning så att den blev mer förnuftig?

Genom att ordna ett penninginsamlingsjippo, samlar vi in medel för att täcka avgifterna för ett explorerscoutevenemang vi deltar i. Jippot kan vara till exempel ett gårdstalko, plättförsäljning, gårdsloppis, barnvaktsjobb, scoutfödelsedagsfester, inventering i en butik, flaskinsamling under valborg, att städa vägrenen eller att sälja ballonger på första maj.

Tillsammans med mitt par planerar jag en så billig meny som möjligt för en utfärd. Vi försöker uppskatta hur mycket det skulle kosta att laga varje måltid. Om möjligt förverkligar vi matlistan och jämför hur nära måltidernas riktiga pris vi kom med vår uppskattning. Skulle vi ha kunnat spara in ytterligare någon slant? Hade vårt slantvändande en negativ effekt på matens smak eller kvalitet?

Vi går tillsammans till matbutiken. Vi har en egen “inköpslista” parvis. Vi söker upp varorna och skriver upp den dyraste och den billigaste produktens pris. Efter butiksbesöket räknar vi priset på den dyraste och den billigaste inköpslistan. Hur stor är skillnaden? Skulle det ha varit vettigt för matens kvalitet att välja den dyrare produkten? Är det alltid vettigast att köpa den billigaste produkten (de dyrare är ofta ekologiska, inhemska eller rättvis handel-produkter)?

Lägg till tips

Bifoga