Explorerscouten förstår vilken betydelse matens kvalitet har för hälsan, orken och humöret. Explorerscouten kan äta hälsosamt och mångsidigt.

Valikko

Kvalitativ mat


Målsättning:

Explorerscouten förstår vilken betydelse matens kvalitet har för hälsan, orken och humöret. Explorerscouten kan äta hälsosamt och mångsidigt.

Beskrivning:

Explorerscouten bekantar sig med näringsinnehållet i olika råvaror och maträtter. Hen övar på att känna efter hur maten påverkar den egna kroppen.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På stugan På kårlokalen I skogen Utomhus
Färdighetsområden Itsestä huolehtiminen Ruuanlaitto
Längd muutama tunti
Mål för fostran Terveys ja turvallisuus
Ledarens uppgift: Patrulledaren planerar och förbereder mötet och är i kontakt med lotsen vid behov. Patrulledaren handlar råvarorna som eventuellt behövs för aktiviteten. Lotsen diskuterar med explorerscouterna om vilken betydelse hälsosam mat har för välmåendet. Lotsens uppgift är att hålla diskussionen trygg, så att explorerscouterna inte känner en negativ press kring sitt ätande.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Livskvalitet

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Vi reder ut hur mycket energi vi får och behöver under en vardag. Vi för mat- och motionsdagbok under en veckas tid. Om vi vill kan vi använda någon applikation till det. Vi tar med hjälp av internet reda på ungefär hur mycket energi vi förbrukar dagligen. Vi uppskattar med hjälp av våra matdagböcker hur mycket energi vi får i oss och jämför det med vår energiförbrukning.

Under en förläggning bakar vi chokladkakor och äter dem alla samma kväll. Vi funderar på följande frågor: Hur kände vi oss innan vi åt kakorna? Hur kände vi oss efter att vi ätit upp alla kakor? Hur kändes det i kroppen att äta så mycket? Hur påverkade kakätandet vårt humör? Om vi ofta äter för mycket gott, vilka orsaker kommer vi på som gör att man äter för mycket och om det finns något annat än mat som kunde gör att det känns bättre? Detta tips kan också göras som en paus.

Vi bekantar oss med näringsvärdesdeklarationer på olika livsmedel och gör på basen av dem en modell på matplanering för en dag. Vi beaktar bl.a. mängden och kvaliteten på fett, kolhydrater, fiber, proteiner, kalcium och vitaminer.

Vi planerar och genomför en utfärd där vi äter så hälsosamt som möjligt. Vi funderar efteråt om det var svårt att göra upp menyn, om det under utfärden kändes som om något saknades eller om vi kände oss sugna på något vi inte hade med på utfärden och hur vi kände oss under utfärden.

Vi bekantar oss med olika slags ätstörningar. Har jag själv eller någon i min närmaste krets ett beteende typiskt för en ätstörning? Vi tar reda på var man kan få hjälp. Vi talar om att det att man äter hälsosamt inte är samma sak som att man räknar alla kalorier och avstår från en massa födoämnen. Lotsen hjälper oss att diskutera detta svåra ämne.

Lägg till tips

Bifoga