Explorerscouten förstår vilken betydelse sömnen har för välmående, energinivå och humör. Explorerscouten förstår att mängden sömn påverkar bl.a. inlärningen, koncentrationsförmågan och orken. Hen vet att sömnbehovet är individuellt och vilken sömnrytm som passar hen själv bäst.

Valikko

Sömnkvalitet


Målsättning:

Explorerscouten förstår vilken betydelse sömnen har för välmående, energinivå och humör. Explorerscouten förstår att mängden sömn påverkar bl.a. inlärningen, koncentrationsförmågan och orken. Hen vet att sömnbehovet är individuellt och vilken sömnrytm som passar hen själv bäst.

Beskrivning:

Explorerscouten får verktyg för att kunna förbättra sin nattsömn och på så sätt reglera sin pigghet.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På stugan På kårlokalen I skogen Utomhus
Färdighetsområden Itsestä huolehtiminen
Längd viikonloppu
Mål för fostran Itsetuntemus Terveys ja turvallisuus
Ledarens uppgift: Patrulledaren planerar och förbereder mötet och är vid behov i kontakt med lotsen. Om patrullen ordnar en masurlilja är patrulledarens uppgift att se till att alla utfärdens delområden (så som mat, skjutsar, plats och program) fixas i god tid. Lotsen diskuterar med explorerscouterna om vilken betydelse mängden och kvaliteten på sömnen har för välmåendet. Lotsen hjälper patrulledaren att ordna en masurlilja. Lotsen ser till att liljan ordnas så att explorerscouterna har tid att återhämta sig från liljan före skol- eller arbetsveckan.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Livskvalitet

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Jag för sömndagbok i en vecka. På mötet jämför vi våra dagböcker och diskuterar om ämnet med hjälp av följande frågor. Vad är en regelbunden sömnrytm? Hur många timmar sover jag per natt? Vaknar jag lätt på morgonen? Vad påverkar hur lätt eller svårt det är att vakna på morgonen? Finns det skillnader i hur pigg jag är mellan olika veckodagar? Är jag trött efter veckoslutet?

Vi vakar i 24 eller 36 timmar i sträck under en utfärd. Var femte timme gör vi uppgifter som kräver koncentration (t.ex. lär oss en ordlista utantill, löser sudoku, löser logiska problem, räknar matematik). Vi skriver ner våra resultat. I vilket skede märkte vi att våra resultat blev sämre? Var det stora skillnader mellan oss? Hur kändes det i kroppen under vakandet? Hur länge måste jag sova efter vakandet för att känna mig normal igen? Vi funderar noga på tidpunkten för masurliljan så att vi hinner återhämta oss innan skolan eller arbetet börjar.

Vi samlar ihop en lista med tips på hur man kan somna och vakna lättare. Man somnar t.ex. lättare ifall man slutar se på TV en timme före läggdags, ifall man har papper och penna på nattduksbordet så man kan skriva upp sådant man kommer på just då man ska somna eller genom att dämpa belysningen minst en halv timme före läggdags. Uppvaknandet kan man underlätta till exempel med en ljusterapilampa, med favoritlåten som väckningsmusik eller genom att ladda kaffekokaren färdigt redan på kvällen.

Lägg till tips

Bifoga