Valikko

Den gyllene regeln - råd för ett gott liv


Beskrivning:

Hur vet du vad som är rätt och vad som är fel? Explorerscouten bekantar sig med grundläggande livsråd ur olika religioner. De kan hittas bl.a. i Kulturforumet Fokus rf:s material. Explorerscouten jämför dessa regler med sina egna värderingar. Explorerscouten diskuterar med en annat explorerscout och de jämför sina tankar sinsemellan.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats Kårlokalen
Färdighetsområden Katsomustaidot Retkeily
Längd -
Mål för fostran Maailmankatsomus Toisten kunnioittaminen

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Andlighet

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Råd för ett gott liv:

  • Gör inte mot andra som du själv inte vill bli behandlad (konfucianism)
  • Det som är dig själv förhatligt, skall du inte göra mot din nästa (judendom) Ingen av er är i sanning en troende förrän han önskar detsamma för sin broder som han önskar för sig själv (islam)
  • Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem (kristendom)
  • Plåga inte andra med det som pinar dig själv (buddhism)
  • Gör inte mot andra något som skulle vålla dig smärta, om det gjordes mot dig (hinduism)
  • Anse din grannes vinst som din egen vinst, och anse din grannes förlust som din egen förlust (daoism) Endast den karaktär är god som inte mot andra gör något som inte är bra för honom själv (zoroastrianism)
Varför finns det råd för ett gott liv? Vilket råd känns mest bekant för dig? Vilket råd är mest främmande för dig? Varför? Vilka saker i råden håller du med om? Vilka saker i råden håller du inte med om? Varför har olika religioner råd för livet? Till vad behöver människan de här råden? Eller behöver människan dem Vilket/vilka av scoutidealen är förknippade med de ovan nämna livsråden? Tilläggstips: Rita ett livsråd. Hur skulle världen se ut om ingen skulle följa de ovan nämnda råden? Gör en fotoutställning med rubriken: ”Så här glömmer vi livsråden.”

Lägg till tips

Bifoga