Explorerscouten flyttas upp till roverscout. Genom uppflyttningen upplever explorerscouten att ett scoutskede avslutas och ett annat inleds. Hen får en positiv scoutupplevelse.

Valikko

Uppflyttningen från explorerscout till roverscout


Målsättning:

Explorerscouten flyttas upp till roverscout. Genom uppflyttningen upplever explorerscouten att ett scoutskede avslutas och ett annat inleds. Hen får en positiv scoutupplevelse.

Beskrivning:

Under uppflyttningen vänds blickarna mot roverscouttiden och scouterna avger roverscoutlöftet. Genom uppflyttningsceremonin blir explorerscouten en av kårens roverscouter.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Obligatorisk
Plats På stugan På kårlokalen I skogen Utomhus
Färdighetsområden Partiokulttuuri
Längd muutama tunti
Mål för fostran Yhteisöön kuuluminen
Ledarens uppgift: Om de blivande roverscouterna flyttas upp till en befintlig roverscoutpatrull ordnar roverscoutpatrullens patrulledare uppflyttningen tillsammans med lotsen. Lotsen ansvarar för att organisera och förverkliga uppflyttningen. De äldre roverscouterna kan ordna uppflyttningen tillsammans med lotsen eller så kan de också delta i uppflyttningen så att roverscouter i olika ålder lättare skapar en gemensam gruppkänsla för hela åldersgruppen. Före uppflyttningen är det bra om explorerscouterna kan tala med sin egen lots eller roverscoutlotsen om den kommande åldersgruppen och dess natur. Det lönar sig att ta upp Finlandsprojektet, som genomförs i början av roverscouttiden, direkt. Samtidigt kan scouterna eventuellt göra aktiviteter ur kontrollen Välkommen som ny roverscout. Många kårer har egna traditioner för att ordna uppflyttningen. Om traditioner inte ännu finns lönar det sig att skapa sådana. Lotsens uppgift är att se till att uppflyttningen ordnas. Lotsen behövs också för att föra fram och marknadsföra åldersgruppens positiva sidor. Det är också viktigt att lotsen öppnar och klargör den nya åldersgruppen för de blivande explorerscouterna under uppflyttningen eller genast efter denna. Till uppflyttningen hör ofta stora förväntningar eller en längtan tillbaka till det gamla. Lotsen ser till att var och en i samband med uppflyttningen har möjlighet att dela med sig av sina känslor. Om kåren har som tradition att ha någon form av dop i samband med uppflyttningen ser lotsen till att dopet är en trygg upplevelse för den blivande roverscouten.

Tilläggsuppgifter

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Uppflyttningen till roverscout kan också ordnas under en veckoslutsutfärd i skogen. Då deltar också de äldre roverscouterna. Programmet kan till exempel se ut så här: Fredagkväll

 • Uppflyttningen börjar och vi går ut i skogen
 • Vi lagar mat över öppen eld, till exempel rövarstek eller flamlax
 • Vi lär känna varandra runt lägerelden
Lördag
 • Roverscoutgruppens spelregler (som spårning)
 • Roverscoutgruppens verksamhet (gemensamma träffar)
 • Mitt eget roverscoutprogram (Vandringskartan, Finlandsprojektet)
 • Diskussion om roverscouting och scoutidealen
 • Lekfulla och fåniga tävlingar för gruppbildning
 • Avslappnande kvällsprogram
 • Vid midnatt får uppflyttarna följa ett ljusspår till en stämningsfull plats där roverlotsen tar emot de nya roverscouternas roverscoutlöfte.
Söndag
 • En festfrukost dukas upp för att fira de nya roverscouterna, till exempel bacon, knackkorv, nybakta semlor, bärsorbet, bakelser, kaffe o.s.v.
 • På förmiddagen kan programmet bestå av dansövningar, självförsvarsövningar eller hantverk (kniv, Kuksa, hantverk på nya sätt o.s.v.). Programmet väljs enligt gruppens intressen.
 • Före hemfärden är det ännu dags att besluta vad roverscouterna ska göra till näst.
Källa: Siirtymä-paketti. Hämeen partiopiiri ry. 2014

Vi ordnar ett uppflyttningsmaraton eller -triathlon. Sträckan kan till exempel vara 20 km gång, 20 km paddling och 20 km cykling. Under färden kan vi göra uppgifter som hänger ihop med våra explorerscoutår, till exempel gamla tävlingsuppgifter, frågesport om sådant som hänt under åren eller om det kommande roverscoutprogrammet.

Vi ordnar en tema-resa. Temat för utfärden kan vara till exempel konstiga ortnamn, ett speciellt färdmedel (t.ex. dressin, kanot, cykel, mopedbil, eller en kombination av dessa) eller uppgifter som görs på vägen. Temat för uppgifterna kan vara en foto-orientering i stor skala, eller uppgifter som på något sätt är kopplade till en viss färg eller ett spel (t.ex. Scotland Yard, Cluedo). Med på vår resa är från början bara vi som ska uppflyttas, men senare ansluter sig också kårens äldre roverscouter till sällskapet. Vi kan avsluta resan med en god middag tillsammans, ett festseminarium för oss nya roverscouter eller brainstorming om den kommande roverscoutverksamheten.

Uppflyttningen kan göras som en läderliljevandring. Explorerscouterna ger sig ut på vandring och vandringen avslutas med att roverscoutlöftet avges under lämpligt högtidliga förhållanden eller på en speciell plats. Explorerscouterna som gav sig ut på vandring återvänder som roverscouter.

Lägg till tips

Bifoga