Explorerscouten förstår betydelsen av att underhålla och vårda utfärdsutrustningen. Explorerscouten kan ta ansvar och sköta om både sin egen och kårens utfärdsutrustning. Explorerscouten kan skilja på nödvändig utrustning och inte fullt så nödvändig utrustning.

Valikko

Utfärdsutrustningen


Målsättning:

Explorerscouten förstår betydelsen av att underhålla och vårda utfärdsutrustningen. Explorerscouten kan ta ansvar och sköta om både sin egen och kårens utfärdsutrustning. Explorerscouten kan skilja på nödvändig utrustning och inte fullt så nödvändig utrustning.

Beskrivning:

Explorerscouten övar sig att underhålla och vårda sin egen utfärdsutrustning. Hen jämför olika delar av utrustningen och reflekterar över vilka prylar som är viktigare än de andra.

 

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På stugan På kårlokalen I skogen Utomhus
Färdighetsområden Itsestä huolehtiminen Partiokulttuuri Retkeily
Ledarskapsfärdighet johtamistaito.organisointitaidot
Längd muutama tunti
Mål för fostran Luontosuhde Ryhmässä toimiminen
Teemat Metsä
Ledarens uppgift: Patrulledarens uppgift: Se tipsen. Lotsen hjälper explorerscouterna att ta reda på hur utfärdsutrustningen vårdas. Om explorerscouterna är på väg på utfärd kollar lotsen att explorerscouterna har beaktat allt nödvändigt inklusive säkerhetsaspekten. Vid behov hjälper lotsen till med utfärdsarrangemangen.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Utfärd

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Jag lär mig att justera min egen ryggsäck. Då vi är på väg på utfärd justerar vi också äventyrsscout- eller spejarscoutpatrullens ryggsäckar. Patrulledaren tar i förväg reda på bra nätsidor eller böcker som kan vara till hjälp då vi ska lära oss att oss justera ryggsäcken. Till mötet kan vi också bjuda in en mer erfaren scout som kan hjälpa oss med justerandet.

Vi gör en utfärd och på den försöker vi klara oss med så lite utrustning som möjligt. Tillsammans med lotsen funderar vi på vilken utrustning vi skulle kunna lämna hemma och vilken utrustning som är absolut nödvändig. Vi funderar också på om det finns utrustning som kunde bytas ut mot något lättare eller som kräver mindre utrymme. Dessutom funderar vi på vilken utrustning alla inte behöver ha med ett eget exemplar av utan det räcker med en gemensam. Vi jämför också utrustningslistor för olika sorts utfärder (t. ex. beroende på om det är stug- eller tältinkvartering). Patrulledaren ansvarar för utfärdsarrangemangen genom att delegera olika delområden till olika patrullmedlemmar (t.ex. att reservera utfärdsstugan, maten, gemensam utrustning, transport).

Vi testar utfärdsutrustning och skriver ett reportage om vårt test till kårtidningen, kårens webbsida eller Scoutposten. Vi kan testa t.ex. rinkor, kängor, ficklampor eller regnkläder. Alla i explorerscoutpatrullen hämtar med sig sitt eget exemplar till mötet eller utfärden. Vi kan också be om att få låna utrustning av mer erfarna scouter. Vi jämför t.ex. pris, egenskaper, användbarhet, utseende och hållbarhet. Patrulledaren ser till att rapporten skrivs och skickas till kårtidningens redaktion eller webbsidornas upprätthållare i god tid.

Jag vårdar mina vandringskängor rätt. Vi tar med våra egna vandringskängor till mötet, bekantar oss tillsammans med hur man vårdar skodon och sköter om våra kängor på mötet. Patrulledarens uppgift är att i förväg ta reda på hur vandringskängorna ska vårdas och skaffa rätt utrustning för detta. Vi beaktar att det kan finnas skillnader i skötselråden för olika patrullmedlemmars vandringskängor.

Lägg till tips

Bifoga