Explorerscouten förstår vilken betydelse näringen har för att vandringen skall lyckas och kan planera och laga den mat som behövs på vandringen.

Valikko

Mat på vandringen


Målsättning:

Explorerscouten förstår vilken betydelse näringen har för att vandringen skall lyckas och kan planera och laga den mat som behövs på vandringen.

Beskrivning:

Explorerscouten bekantar sig med olika slag av mat till vandringen. Hen övar på att förbereda maten före vandringen och tillreder mat i vandringsförhållanden.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På stugan På kårlokalen Hemma I skogen Utomhus
Färdighetsområden Itsestä huolehtiminen Retkeily Ruuanlaitto
Ledarskapsfärdighet johtamistaito.organisointitaidot
Längd pitkäkestoinen
Mål för fostran Luontosuhde
Teemat Metsä
Ledarens uppgift: Patrulledarens uppgift: Patrulledaren handlar de råvaror som behövs för att göra maten. Lotsens uppgift: Lotsen hjälper vid behov explorerscouterna att planera vandringsmaten och köpa ingredienserna. Lotsen diskuterar med explorerscouterna om hurudan mat som passar i vandringsförhållanden.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Vandring

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Vi planerar en energirik matsedel för vår vandring och räknar vilka energimängder vi får av maten. Vi provar matlistan på en vandring eller en utfärd. Information om energibehov och matens energi-innehåll hittar vi på webben med sökorden kaloriräknare, energibehov räknare, kroppens energiåtgång. Recept på utfärdsmat finns i utfärdsmatguider och på internet till exempel med sökorden trangia, utfärdsmat och vandringsmat och i utfärdsböcker och Karin Sundqvists bok På en låga.

Vi planerar maten för en vandring som varar i minst två dygn. Då vi gör upp matsedeln försöker vi använda så många olika vandringsmatrecept och ingredienser som möjligt. Vi använder den matsedel som vi planerat för vandringen. Om vi inte beger oss ut på vandring försöker vi laga all den mat vi planerat utomhus på trangia eller över öppen eld som om vi skulle vara på vandring. Då vi planerar maten beaktar vi matens vikt, hållbarhet och näringsvärde. Årstiden, under vilken vi gör vår vandring, påverkar också matens hållbarhet. Recept på utfärdsmat finns i utfärdsmatguider och på internet till exempel med sökorden trangia, utfärdsmat och vandringsmat och i Karin Sundqvists bok På en låga.

Vi torkar mat till vår vandring. Vi kan torka nästan vad som helst: köttfärs, potatis, rotfrukter, äpplen… Då vi torkar maten blir den lättare att bära och dessutom håller den bättre i vandringsförhållanden. För torkningen krävs vanligen att man skär råvaran i tunna skivor och själva torkningen tar flera timmar. Därför är det enklast att torka maten på en förläggning före vandringen eller hemma hos någon av deltagarna. Vi kan skära ingredienserna tillsammans på ett möte och sedan dela upp maten så att alla tar hem en del och torkar hos sig. Maten kan torkas i en varmluftsugn eller i en riktig tork. På vandringen lägger vi den torkade maten i blöt i ett tätt vattenkärl i någon timme (t.ex. efter föregående måltid). Efter blötläggningen kan råvarorna användas helt om vanligt. Det lönar sig att ta med ett skilt, vattentätt kärl för blötläggningen. Vi hittar mera information på internet med sökorden torka mat och i utfärdsböcker.

Lägg till tips

Bifoga