Explorerscouten förstår hur viktigt det är att ta hänsyn till säkerheten då man beger sig ut på vandring. Explorerscouten kan utnyttja sina kunskaper och sin utrustning i olika nödsituationer.

Valikko

Säkerhet på vandring


Målsättning:

Explorerscouten förstår hur viktigt det är att ta hänsyn till säkerheten då man beger sig ut på vandring. Explorerscouten kan utnyttja sina kunskaper och sin utrustning i olika nödsituationer.

Beskrivning:

Explorerscouten fördjupar sig i de faktorer som påverkar säkerheten under vandringen och lär sig agera i en nödsituation.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På stugan På kårlokalen I skogen Utomhus
Färdighetsområden Itsestä huolehtiminen Retkeily Turvallisuus
Längd muutama tunti
Mål för fostran Luontosuhde Terveys ja turvallisuus
Teemat Metsä
Ledarens uppgift: Patrulledarens uppgift: Patrulledarens uppgift är att förbereda patrullen inför vandringen. Att förbereda sig för en eventuell nödsituation hör också till förberedelserna inför en vandring. Patrulledaren försäkrar sig om att vandringen är trygg och att vandrarna har tillräckliga färdigheter för att klara av vandringen. Lotsens uppgift: Lotsen diskuterar med explorerscouterna om de risker som är förenade med vandringen. Lotsen funderar tillsammans med explorerscouterna hur man kan förebygga olyckor och nödsituationer och hur man ska handla i en nödsituation.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Vandring

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Vi planerar en nödbivack som vi lätt kan bygga under vandringen. Vi provar bygga nödbivacken före vandringen och om möjligt sover vi i den en natt. Nödbivacken ska skydda mot regn och blåst och speciellt under kalla årstider ska den också isolera värme. Nödbivacken ska gå att bygga av den utrustning vi annars också har med oss (t.ex. regnkåpa, rinkans regnskydd, liggunderlag) och sådant man kan hitta i naturen. På vandringen lönar det sig att alltid ha med extra rep/surrningssnöre, för det kan behövas i många situationer som t.ex. då man bygger en nödbivack.

Vi fördjupar oss i FS Säkerhetsföreskrifter och plockar ut de saker som berör vandringar för att kunna beakta dessa då vi planerar vår vandring.

Före vandringen repeterar vi våra orienteringskunskaper och hur man ska gå till väga då man gått vilse. Vi granskar att vi kan använda kompassen och läsa den karta vi har på vandringen. Om vi är osäkra på orienteringen ber vi en orienteringskunnig ledare eller en medlem av en orienteringsförening komma till vårt möte och lära oss orientera. Vi funderar på hur vi ska gå till väga om vi går vilse under vandringen. FS Säkerhetsföreskrifter innehåller också tips för hur man ska agera då man gått vilse.

Vi tar reda på hur kallt vatten, köld och blåst påverkar människans överlevnadsförmåga och beaktar detta i våra förberedelser för vandringen. Tips för lämplig klädsel hittar vi också t.ex. i boken Ryggsäcken och utfärdsböcker.

Vi funderar på vilka olyckor som kan hända under vandringen. Vi övar färdigheter i första hjälpen med tanke på dylika situationer och samlar ihop en första hjälpen-väska för vandringen. Vi försöker packa med allt vi behöver i förstahjälpen-väskan, men ändå så att den inte tar för mycket utrymme eller väger för mycket. Om vi inte själva ännu gått en kurs i första hjälpen ber vi någon ledare som gått kursen komma med på vårt möte och lära oss första hjälp.

Lägg till tips

Bifoga