Explorerscouten lär sig en ny hantverksteknik och olika sätt att leda en hantverksaktivitet.

Valikko

Vi bekantar oss med en ny hantverksteknik


Målsättning:

Explorerscouten lär sig en ny hantverksteknik och olika sätt att leda en hantverksaktivitet.

Beskrivning:

Explorerscoutpatrullen bekantar sig med en ny hantverksteknik på egen hand.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På stugan På kårlokalen I skogen Utomhus På besök
Färdighetsområden Kädentaidot Vuorovaikutustaidot
Ledarskapsfärdighet johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Längd muutama tunti
Mål för fostran Osaaminen ja ongelmanratkaisu Ryhmässä toimiminen
Teemat Metsä
Ledarens uppgift: Patrulledaren leder gruppen vid inlärningen av den nya färdigheten. Patrulledaren kan själv lära patrullen den nya färdigheten eller så kan gruppen studera den nya färdigheten tillsammans. Lotsens uppgift är att hjälpa patrulledaren eller patrullen att lära sig den nya färdigheten, och att skaffa kunskap och material som behövs.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Vår grej

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Vi gör ett eget totem, en maskot eller någon annan patrullsymbol till en tävling eller ett scoutevenemang och bär den med stolthet. Vi kan till exempel göra träsniderier, läderarbeten eller litografier. Avsikten är att vi lär oss nya arbetssätt och -tekniker. Vi gör något mer utmanande än det vi gjorde som vargungar eller äventyrsscouter.

Vi lär oss bokbindning. Boken vi gjort kan sedan användas till exempel som patrullens loggbok, scoutstugans gästbok eller patrullens utfärdsreceptsamling. Mera information och instruktioner hittar vi på internet med sökordet bokbindning.

Vi gör smycken av sten, metall och ben. Tips hittar vi på pysselsidor på internet och på bibliotek samt i hobbybutiker.

Vi färgar garn med traditionella metoder. Instruktioner och mera information hittar vi på biblioteket eller på internet med sökorden växtfärgning eller garnfärgning. Lotsen kan hjälpa oss att skaffa material, eftersom en del av betmedlen säljs på apotek och ren ull ofta måste beställas direkt från producenten.

Vi gör ledficklampor. Instruktioner och material hittar vi i en elektroniktillbehörsaffär.

Vi virkar mössor åt patrullen inför en tävling eller ett läger. Våra mössor kan vara en del av tävlingsklädseln under en scoutfärdighetstävling eller så kan vi använda dem på kårens evenemang. Huvudsaken är att mössan fungerar och passar just vår patrull. Virkningsmönster och -beskrivningar hittar vi på handarbetssidor på internet och till exempel med sökorden virka mössa, virkning eller crochet.

Vi lär oss göra traditionella finländska juldekorationer, till exempel en himmel, halmbock eller ett Tomaskors. Mera information och instruktioner hittar vi på pysselsidor på internet och på biblioteket. De färdiga prydnaderna kan vi använda hemma eller sälja till förmån för antingen för patrullen eller för något välgörenhetsprojekt. Också många medborgarinstitut arrangerar julpysselkurser.

Vi gör traditionell målfärg och målar ett överenskommet objekt. Som målningsobjekt passar till exempel kårstugans skydd för avfallskärl. Mera information och instruktioner hittar vi på internet till exempel med sökorden traditionell målfärg eller traditionell målarfärg. Många hembygdsmuseer ordnar också talkon där man målar med traditionella färger.

Lägg till tips

Bifoga