Explorerscouten blir inspirerad att använda råvaror från ur naturen, antingen direkt ur naturen eller genom att odla dem själv. Explorerscouten märker att mat från naturen är så gott som gratis och att hen kan spara pengar genom att utnyttja råvarorna.

Valikko

Mat ur naturens skafferi


Målsättning:

Explorerscouten blir inspirerad att använda råvaror från ur naturen, antingen direkt ur naturen eller genom att odla dem själv. Explorerscouten märker att mat från naturen är så gott som gratis och att hen kan spara pengar genom att utnyttja råvarorna.

Beskrivning:

Explorerscouten bekantar sig med vilda växter som kan användas i matlagning. Hen bekantar sig också med trädgårdsland och odlar själv färsk föda att äta genast eller lägga i förvar för vintern. Explorerscouten fiskar och lär sig att hantera orensad fisk.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På stugan På kårlokalen Hemma I skogen Utomhus
Färdighetsområden Arjen taidot Luonto Retkeily Ruuanlaitto
Längd pitkäkestoinen
Mål för fostran Luontosuhde Terveys ja turvallisuus
Teemat Metsä
Ledarens uppgift: Patrulledarens uppgift är att skaffa behövlig utrustning och vid behov bjuda med en expert på utfärden eller för tillredningen av maten. Lotsen hjälper patrulledaren att skaffa information och följer vid behov med som guide eller hjälper till med att hitta en expert för tillredningen av maten.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Vår natur

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Vi fiskar med metspö, svirvel, katsa eller nät. Med hjälp av en fiskbok artbestämmer vi alla fiskar vi lyckas fånga. Vi lär oss att fjälla, rensa och filea fisk. Om vi inte får någon fisk, eller inte kommer åt att fiska, köper vi obehandlade abborrar och gäddor i butiken. Det lönar sig att ringa till butiken i förväg och komma överens med fiskhandlaren att hen lämnar några fiskar orensade, för vanligen är alla fiskar i fiskdisken redan fjällade och rensade även om de inte är fileade. Bra instruktioner för hur man hanterar fisk finns till exempel på YouTube. Det viktigaste är att vi har en vass filékniv. Av fiskfiléerna gör vi till exempel fiskfärs, fisksoppa eller ugnsfisk. Det lönar sig att kolla i fiskboken vilka fiskar som passar bäst till vad.

Vi gör en utfärd där vi i huvudsak äter mat vi hittar i naturen. Vi smakar till exempel på sallad på maskrosblad, potatismos med björklöv, granskottste eller svampsoppa. Tips på hur man kan använda vilda växter i matlagningen hittar vi på internet till exempel med sökorden mat ur naturen och på biblioteket.

Vi plockar bär eller äpplen och lagar sylt eller saft av dem inför vinterns utfärder. Om ingen i den närmaste kretsen vet hur man gör frågar vi råd av den lokala Martha-föreningen eller av skolans hushållslärare.

Vi repeterar ätliga växter, svampar och bär som växer i finska naturen. Det finns många böcker om ätbara vilda växter på biblioteket eller söker på internet med sökorden ätliga eller ätbara vilda växter. Vi gör en dagsutfärd till skogen och försöker hitta så många ätbara växtarter som möjligt. Efter utfärden samlas vi i kårlokalen och ordnar en provsmakning.

Vi odlar örter, grönsaker och rotfrukter och använder dem i matlagningen. I många kommuner är det möjligt att hyra en liten odlingslott där man kan odla egna produkter. Patrullen kan hyra en odlingslott tillsammans eller göra ett grönsaksland på någon av patrullmedlemmarnas gård, fönsterbräde eller balkong. Det går också att ha en småskalig odling av örter och annat ätbart inomhus.

Lägg till tips

Bifoga