Spejarscouten lär sig att uttrycka sig med ordlösa budskap.

Valikko

Scenvana 3


Målsättning:

Spejarscouten lär sig att uttrycka sig med ordlösa budskap.

Beskrivning:

Spejarscoutpatrullen gör pantomimövningar.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats Kårlokalen
Längd kokous
Nivå: 3
Ledarens uppgift: Handledning av en vuxen kan behövas för att leda pantomimövningarna.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Scenvana

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Jag gick till butiken igår... Patrullen bildar en ring och en av scouterna ställer sig i mitten av ringen. Han får hitta på vad som köptes från butiken och de andra visar det. Exempel: ”1Jag gick till butiken igår och köpte en fotboll.” Därefter föreställer alla andra en fotboll. Den som är i mitten väljer den bästa fotbollen, eller den han själv vill. Den personen ställer sig nu i mitten.

Trasiga telefonmordet som pantomim: Tre av patrullens medlemmar förs ut ur rummet. De får inte höra när resten av patrullen bestämmer mordplatsen och mordvapnet. Patrulledaren hämtar in det första offret och för honom helt tyst (som pantomim) till mordplatsen och mördar honom på det överenskomna sättet. Det första offret hämtar följande offer och mördar detta så likt han själv blev mördad som möjligt. Det andra offret hämtar det tredje och upprepar det han varit med om. Det tredje offret försöker med ord förklara vad som hände. Leken kan varieras genom att man byter ut händelsen till något annat än ett mord. Man behöver inte heller berätta för offren vilken händelse man har bestämt. Exempel på händelser: att klippa håret utomhus, att reparera en tand i flygplan, att operera en blindtarm på läger eller att föda på disko. Antalet offer kan också varieras till och med så att alla scouter i tur och ordning är offer.

Ämnen för pantomimerna: Känslor:- hat- blygsel- dålig lukt- förtjusning- trötthet- köld- hettaFöremål:- traktor- toalettstol- cykel. Personer:- kårchef- lots- president- Kalle Anka- Elvis- lärare- murare- busschaufför- timmerman- åboländsk teodlare. Händelser:- att be om notan på restaurang- att fråga hur mycket klockan är- "Hur hittar jag Lenin-statyn? "På restaurangen:- "Jag vill äta kyckling/kött/fisk."- "Jag är vegetarian."- "Jag är laktosintolerant."På apoteket: "Jag har problem med magen och behöver medicin för det”.

Pantomim är ett uttryckssätt, där ett tema framförs alldeles ljudlöst, så att man beskriver saker med kroppsspråket. På en kväll vid kårlokalen framför man till exempel nedanstående ämnen som pantomim. Ämnena är med avsikt ställvis utmanande och till och med svåra. Fundera kort efter varje pantomim hur ämnet kunde ha framställts på ett annat sätt som pantomim. Det är bra att inleda kvällen på kårlokalen med någon lämplig lek.

Lägg till tips

Bifoga