Spejarscouten lär sig att man mår bra av att röra på sig. Spejarscouten förstår vilken inverkan regelbunden motion har på det egna välmåendet. Spejarscouten kan utnyttja naturen i sin motion.

Valikko

Förhållande till sig själv: motion


Målsättning:

Spejarscouten lär sig att man mår bra av att röra på sig. Spejarscouten förstår vilken inverkan regelbunden motion har på det egna välmåendet. Spejarscouten kan utnyttja naturen i sin motion.

Beskrivning:

Spejarscouterna prövar på olika sätt att röra på sig i naturen, t.ex. genom att promenera, jogga, skida eller paddla.  

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats I skogen Utomhus Stad skog
Färdighetsområden Itsestä huolehtiminen Luonto Retkeily
Längd muutama tunti
Mål för fostran Luontosuhde Terveys ja turvallisuus
Ledarens uppgift: Patrulledarens uppgift: Patrulledaren tar reda på hurudana motionsvanor det finns i spejarscoutpatrullen och planerar aktiviteten tillsammans med lotsen. Patrulledaren tar säkerhetsaspekter i beaktande och ser till att ha med sig första hjälpen utrustning.   Lotsens uppgift: Lotsen deltar i behov att genomföra aktiviteten. På utfärden ser lotsen till att patrulledaren har tillräcklig information och tillräckliga utfärdskunskaper.  

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Jag-etappen

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Patrullen gör en rodd- eller paddlingsutfärd. Tillsammans övar patrullen på rodd- och paddlingsteknik i samband med utfärden. Gör utfärden till ett område där det finns goda möjligheter att slå läger, t.ex. längs med en liten å. Patrullen ser till att utfärden är säker och packar sin utrustning vattentätt. I samband med utfärden kan patrullen repetera t.ex. sjöräddning. 

Patrullen gör en egen frisbeegolfbana eller går till en existerande bana för att spela en runda. Patrullen tar reda på vilka regler det finns och ser till att alla känner spelets regler innan man inleder rundan. Det lönar sig att låna frisbeen. Om det finns tid kan patrullen pröva på olika banor. Om ingen av spejarscouterna har tidigare erfarenhet av grenen kan det vara bra att välja en möjligast lätt bana och ta med en person som kan lära den rätta kasttekniken.  

Patrullen övar på skidorientering. Ni kan säkert få hjälp av en lokal idrottsförening. Patrullen kan också genomföra en egen hajk där man rör sig med snöskor. Patrullen planerar en rutt under vilken de kan njuta av den snötäckta skogen och ta med sig en god matsäck. 

Patrullen bekantar sig med stiglöpning (trailrun), som ökar koordinationsförmågan, uthålligheten och balansen. Om spejarscouten inte gillar löpning som gren kan löpningen ersättas med en promenad i skogen. Spejarscouten kan bygga ett gym i skogen med hjälp av olika surrningar. Kom ihåg allemansrätten då ni bygger ert skogsgym! Aktiviteten kan också genomföras på cykel. Rutten ska vara möjligast lätt för nybörjare, som t.ex. en allmän motionsstig där stigen är bred och jämn. Kom ihåg att ta vinterförhållanden på skogsstigar i beaktande då ni planerar rutten.  

Lägg till tips

Bifoga