Spejarscouten planerar en utfärd för en grupp utanför den egna patrullen. Alla deltagare är inte bekanta för spejarscoutpatrullens medlemmar sedan tidigare. Patrullmedlemmarna planerar utfärden och gör en budget för den. Patrullen genomför utfärden med stöd av lotsen och patrulledaren. Efter fyren får spejarscouterna respons av lotsen och patrulledaren om såväl fyren som etappen.
Förberedelser inför fyren: Spejarscoutpatrullen gör en plan för hurudan grupp de kunde ta ut på utfärd i terrängen eller på havet redan i kurstagningskedet. Spejarscoutpatrullen planerar utfärden i stora drag i början av etappen och gör en tidtabell för sin vidare plan. Tidtabellen borde innehålla åtminstone följande saker: tidpunkt för utfärden, hur man anmäler sig och tidtabell för information om utfärden. Patrullen skriver också en utrustningslista enligt längden på utfärden. Fyren kan genomföras under en dagsutfärd eller som en nattutfärd beroende på målgruppen. Tanken är att deltagarna på utfärden ska vara sådana personer som inte nödvändigtvis vet så mycket om scouting eller inte gör utfärder i naturen på egen hand. Målgruppen kan vara t.ex. veteraner, sisuscouter, klasskompisar, mammor, pappor eller spejarscouternas familjemedlemmar. Det är bra om patrullen noterar eventuella risker och utmaningar med utfärden redan i planeringsskedet. Spejarscoutpatrullen gör en anmälan om utfärden till kårchefen. Patrullen kan vid behov be om hjälp av andra vuxna i kåren för att genomföra utfärden.
Då patrullen gör upp planen, bestämmer den tillsammans med lotsen och patrulledaren när och var utfärden ordnas. Patrullen ser till att det finns tillräckligt med information om utfärden. Lotsen uppgift är att se till att informationen är tillräcklig och lämplig för målgruppen.
Spejarscoutpatrullen gör upp en budget för fyren tillsammans med lotsen och patrulledaren. I budgeten ska en uppskattning över kostnader och utfärdens eventuella pris ingå. Patrullen ska redan i planeringsskedet känna till hur mycket pengar de har att använda för fyren.
Patrullen planerar ett program för utfärden med hänsyn till målgruppen, t.ex. familjens yngsta orkar kanske inte gå en lång sträcka. Uppgifterna ska också planeras så att de är lämpliga och möjliga för målgruppen att genomföra. Vid behov kan det vara bra att samarbeta med kårens ledare för sisuscouter eller familjescouter.
Fyrens förverkligande: Beroende av målgruppen kan programmet på utfärden vara t.ex. en spårning för hela familjen i naturen. Spårningens längd beror på den deltagande målgruppen. Fundera också på terrängens lämplighet för målgruppen. Familjens yngsta orkar inte gå en lång spårning. Spårningen kan innehålla olika spel och lekar som går att genomföra i terrängen, att göra upp eld eller att pyssla. Reservera också tid för umgänge. Innan genomförandet kan det vara bra att gå igenom hela programmet med patrullen på utfärdsplatsen. Ta också med första hjälpen utrustning till utfärdsplatsen.
Efter utfärden tar patrullmedlemmarna tillsammans hand om utrustningen. Patrullmedlemmar vårdar utrustningen och returnerar den till rätt plats. Det kan vara bra att samla in respons för utfärden av deltagarna, antingen muntligt eller skriftligt.