Spejarscoutpatrullen tar kontakt med en spejarscoutpatrull i en annan kår. Patrullerna planerar tillsammans en utfärd med övernattning. Fyren inleds redan i kurstagningsskedet då spejarscoutpatrullen tar kontakt med en annan patrull. Efter första kontakten skapas gemensamma spelregler och patrullerna planerar utfärden tillsammans. Olika elektroniska mötesmöjligheter kan användas som hjälp i planeringen. Fyrens olika skeden är åtminstone planering, genomförande och utvärdering.
Förberedelser inför fyren: Spejarscoutpatrullen kontaktar en annan patrull från en annan kår redan i kurstagningsskedet. Patrullen kan vara antingen bekant eller obekant från tidigare. Patrullerna planerar tillsammans en utfärd med övernattning. Utfärden kan planeras tillsammans t.ex. via Skype. Patrullerna bestämmer tillsammans vart utfärden görs och bokar vid behov stället. Patrullerna bestämmer ett tema och datum för utfärden. Redan i det här skedet kan det vara bra att göra upp spelregler för utfärden eftersom varje kår har lite olika spelregler och seder. Allt behöver inte planeras på en gång. Reservera tid för att lära känna varandra och båda kårernas traditioner. Spejarscoutpatrullen gör en anmälan om utfärden till kårchefen.
Fyrens förverkligande: Fyren genomförs enligt planen, som lotsarna har godkänt. Varje spejarscout har en anvarsuppgift under utfärden. Satsa på olika bekantingslekar och samvaro under utfärden, så att patrullerna blir bekanta med varandra. Under dagsprogrammet kan patrullerna indelas i fyra utfärdspatruller eller i par så att paret har medlemmar ur båda kårer. Gemensamma aktiviteter och uppgifter skapar en bra vi-anda. Spejarscoutpatrullerna kommer överens om programmet redan i planeringsskedet tillsammans med patrulledarna och lotsarna.