Spejarscouten kan göra ett föremål genom att använda sig av olika tekniker och material. Spejarscouten lär sig ett nytt sätt att tillverka prydnads- och bruksföremål.

Valikko

Med egna händer 


Målsättning:

Spejarscouten kan göra ett föremål genom att använda sig av olika tekniker och material. Spejarscouten lär sig ett nytt sätt att tillverka prydnads- och bruksföremål.

Beskrivning:

Spejarscouten gör ett hantverk genom att använda sig av olika material och tekniker.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Obligatorisk
Plats På stugan På kårlokalen I skogen Utomhus
Färdighetsområden Arjen taidot Kädentaidot Luovuus
Längd muutama tunti
Mål för fostran Itsetuntemus
Ledarens uppgift: Patrulledarens uppgift: Patrulledaren skaffar det material som behövs och eventuella anvisningar och idéer. Patrulledaren ansvarar för säkerheten och ber vid behov en vuxen lära ut en ny färdighet.   Lotsens uppgift: Lotsen hjälper patrulledaren att planera aktiviteten och att skaffa det material som behövs.  

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Jag-etappen

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Spejarscouten reparerar eller fixar ett gammalt föremål som är viktigt för hen. Det kan vara frågan om ett smycke, en gammal leksak eller något klädesplagg som gått sönder. Samtidigt kan ni passa på att fundera varför spejarscouterna valt just de föremålen. Varför är det viktigt? Varför har spejarscouten inte velat göra sig av med saken? Vilka känslor väcks hos spejarscouterna då prylen är som ny?

Spejarscoutpatrullen gör ett bruksföremål av ett material de valt. Man kan göra ett pannunderlägg, t.ex. av små runda bitar björk, som slipas och limmas på ett underlag. Om man vill kan man dekorera de små runda björkringarna med en kolv. Genom tygtryck kan spejarscouterna göra ett scoutigt dynvar åt sig. 

Patrullen lär sig att sticka eller virka. Genom att virka med mattrasor kan man göra pannunderlägg eller olika korgar. Instruktioner finns lättillgängliga på webben. Spejarscouten kan också göra ett gemensamt lapptäcke. Om spejarscouterna har virkat eller stickat tidigare ska de gärna välja ett mer krävande arbete. I samband med att sticka kan man också bekanta sig med tovning.

Patrullen gör en lätt smideprodukt med hjälp av eld och sten. Produkten kan vara t.ex. en ampelkrok eller ett smycke. Patrullen tar brandsäkerheten i beaktande och den skyddsutrustning som behövs, t.ex. tjocka handskar som isolerar värme samt skyddsglasögon. Den smidbara metallen ska vara rätt så tunn, så att värmen från elden räcker till. Gå igenom verktygen med materialförvaltaren.  

Patrullen färgar läder, garn eller tyg med hjälp av material ur naturen. Exempelvis blåbär, björk och lök ger fin färg åt garn och tyger. Notera att det behövs mycket tid och rent vatten för att färga och för materialet att torka.   Patrullen gör en kniv av en täljsten och genom att använda sig av olika verktyg ett prydnadsföremål som t.ex. en kopp för doft som placeras på bastustenarna eller ett smycke. Täljsten kan skaffas t.ex. via ett stenhuggeri.  

Lägg till tips

Bifoga