Spejarscoutens nyfikenhet för hur världen fungerar väcks.

Valikko

Experiment


Målsättning:

Spejarscoutens nyfikenhet för hur världen fungerar väcks.

Beskrivning:

Spejarscouterna gör enkla experiment.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På stugan På kårlokalen I skogen Utomhus
Färdighetsområden Arjen taidot Luovuus
Längd muutama tunti
Mål för fostran Itsetuntemus
Ledarens uppgift: Patrulledarens uppgift: Patrulledaren planerar experimenten tillsammans med lotsen och skaffar det material som behövs. Lotsens uppgift: Lotsen hjälper patrulledaren att planera trygga experiment och ser till att säkerhetsaspekten beaktas.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Kreativitetsetappen

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Patrullen planterar en potatis i en blomkruka eller i en hink med fuktig mull. Patrullen lägger odlingskärlet i hörnet av en pafflåda. Patrullen klipper ett hål i andra ändn av lådan. Mellan krukan och hålet bygger patrullen två mellanväggar. I en av mellanväggarna finns det en öppning upptill och i den andra nertill. Sedan stänger patrullen lådan och sätter den på fönsterbrädet eller på en annan ljus plats. Efter en tid kan patrullen se hur potatisen vuxit mot ljuset. Källa: DDS

Heurekas experimentfabrik på internet har instruktioner för många enkla men spännande experiment.

Vulkan.  Spejarscouterna bygger en vulkan av bakpulver och ättika. En avskalad version gör så att man sätter 1 tsk bakpulver i en flask-skruvkork av plast (t ex från en saftflaska eller läskflaska) ställer korken på ett fat och droppar 20 droppar ättika i bakpulvret. Spejarscouterna kan också börja med att bygga en vulkan av t.ex. sand, trolldeg eller lera och droppa lite röd livsmedelsfärg i bakpulvret så att det ser mer ut som ett vulkanutbrott med glödande lava. OBS! Experimentet bör helst utföras utomhus eller på diskbänken i köket eller på en annan fukttålig yta som är lätt att städa efteråt.

Läsk-geysir. Spejarscouterna gör en läsk-geysir genom att dpa ned Mentos-godistabletter (ca 5 st) i en stor flaska sötad läskdryck (light). Spejarscouterna tar reda på varför det blir ett läsk-utbrott. (sökord på intenet t.ex. “Mentos läsk”, eller på engelska “mentos soda”). Patrullen kan prova olika läskdrycker, klassisk- och lightversion, och se vilken geysir som sprutar högst. OBS! Experimentet bör utföras utomhus och skyddsglasögon är att rekommendera.

Lägg till tips

Bifoga