Spejarscoutens nyfikenhet för hur världen fungerar väcks.

Valikko

Experiment


Målsättning:

Spejarscoutens nyfikenhet för hur världen fungerar väcks.

Beskrivning:

Spejarscouterna gör enkla experiment.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På stugan På kårlokalen I skogen Utomhus
Färdighetsområden Arjen taidot Luovuus
Längd muutama tunti
Mål för fostran Itsetuntemus
Ledarens uppgift: Patrulledarens uppgift: Patrulledaren planerar experimenten tillsammans med lotsen och skaffar det material som behövs. Lotsens uppgift: Lotsen hjälper patrulledaren att planera trygga experiment och ser till att säkerhetsaspekten beaktas.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Kreativitetsetappen

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Läsk-geysir. Spejarscouterna gör en läsk-geysir genom att dpa ned Mentos-godistabletter (ca 5 st) i en stor flaska sötad läskdryck (light). Spejarscouterna tar reda på varför det blir ett läsk-utbrott. (sökord på intenet t.ex. “Mentos läsk”, eller på engelska “mentos soda”). Patrullen kan prova olika läskdrycker, klassisk- och lightversion, och se vilken geysir som sprutar högst. OBS! Experimentet bör utföras utomhus och skyddsglasögon är att rekommendera.

Vulkan.  Spejarscouterna bygger en vulkan av bakpulver och ättika. En avskalad version gör så att man sätter 1 tsk bakpulver i en flask-skruvkork av plast (t ex från en saftflaska eller läskflaska) ställer korken på ett fat och droppar 20 droppar ättika i bakpulvret. Spejarscouterna kan också börja med att bygga en vulkan av t.ex. sand, trolldeg eller lera och droppa lite röd livsmedelsfärg i bakpulvret så att det ser mer ut som ett vulkanutbrott med glödande lava. OBS! Experimentet bör helst utföras utomhus eller på diskbänken i köket eller på en annan fukttålig yta som är lätt att städa efteråt.

Heurekas experimentfabrik på internet har instruktioner för många enkla men spännande experiment.

Patrullen planterar en potatis i en blomkruka eller i en hink med fuktig mull. Patrullen lägger odlingskärlet i hörnet av en pafflåda. Patrullen klipper ett hål i andra ändn av lådan. Mellan krukan och hålet bygger patrullen två mellanväggar. I en av mellanväggarna finns det en öppning upptill och i den andra nertill. Sedan stänger patrullen lådan och sätter den på fönsterbrädet eller på en annan ljus plats. Efter en tid kan patrullen se hur potatisen vuxit mot ljuset. Källa: DDS

Lägg till tips

Bifoga