Spejarscouten känner till olika hantverkstekniker och utvecklar sin händighet och sin kreativitet.

Valikko

Nya hantverk


Målsättning:

Spejarscouten känner till olika hantverkstekniker och utvecklar sin händighet och sin kreativitet.

Beskrivning:

Spejarscouten bekantar sig med nya material och en ny hantverksteknik och gör ett prydnads eller bruksföremål.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På stugan På kårlokalen I skogen Utomhus
Färdighetsområden Arjen taidot Kädentaidot Luovuus
Längd muutama tunti
Mål för fostran Itsetuntemus
Teemat Metsä
Ledarens uppgift: Patrulledarens uppgift: Patrulledaren väljer tillsammans med patrullen vad de gör och skaffar med lotsens hjälp material och instruktioner för hantverket. Lotsens uppgift: Lotsen skaffar material och beskrivningar samt kontaktar vid behov en person som kan lära ut hantverkstekniken.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Kreativitetsetappen

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Aktiviteten kan även utföras på ett avdelningsmöte och man kan be sakkunniga komma och undervisa. Avdelningsmötet kan ordnas som en hantverksverkstad där man har möjlighet att lära sig olika tekniker och scouterna kan välja det som intresserar dem mest.

Korgflätning. Spejarscouterna flätar en videkorg eller en spånkorg. Instruktioner för korgflätning med vide finns bl.a. i boken Ryggsäcken. Kom ihåg att man inte får plocka vide utan markägarens tillstånd. Patrullen kan också prova korgflätning med andra material som t.ex. kaffepaket, tidningspapper eller plastband.

Luffarslöjd. Spejarscouterna gör t.ex. klädkrokar, korgar eller en visp av järntråd. Inspiration, modeller och instruktioner hittas på internet med sökordet “luffarslöjd”. Till luffarslöjd behövs järntråd i olika dimensioner och tänger av olika sort för att böja de tjockare järntrådarna.

Läderarbete. Spejarscouterna gör ett enkelt läderarbete som en påse för elddon eller en lädersölja till halsduken med patrullsymbolen inbränd. Instruktioner för enkla läderarbeten hittas bl.a. i boken Ryggsäcken och på internet. I Kierrätyskeskus kan man tidvis hitta påsar med restbitar av läder som säljs som hobby och pysselmaterial.

Emaljering. Spejarscouterna gör smycken genom att emaljera figurer utklippta ur kopparplåt. Emaljeringen kan göras med smältemalj på en vanlig spisplatta täckt med aluminiumfolie eller med glasemalj och en flytgasbrännare. Med sökorden “emaljering hobby” på internät hittas närmare instruktioner och uppgifter om verktyg och material som behövs. Lotsen övervakar att emaljeringssituationen är säker, och kollar att de emaljeringsfärger som används inte innehåller giftiga tungmetaller.

Lägg till tips

Bifoga