Spejarscouten kan något nyttigt gör-det själv-trix och förstår naturfenomen bättre.

Valikko

Nyttiga trix


Målsättning:

Spejarscouten kan något nyttigt gör-det själv-trix och förstår naturfenomen bättre.

Beskrivning:

Spejarscouten provar roliga trix som ger insikt gällande naturfenomen.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På stugan På kårlokalen I skogen Utomhus
Färdighetsområden Arjen taidot Luovuus Retkeily
Längd muutama tunti
Mål för fostran Luontosuhde Osaaminen ja ongelmanratkaisu
Ledarens uppgift: Patrulledarens uppgift: Patrulledaren planerar trixen och skaffar det material som behövs. Lotsens uppgift: Lotsen kollar att tricksen är trygga att göra och att det patrullen gör är säkert.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Kreativitetsetappen

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Patrullen gör egen glass. Spejarscouterna blandar 3,5 dl grädde, 3 msk socker och 1 krm salt i en påse. De stänger sedan påsens tätt. Spejarscouterna sätter påsen i en större påse som de fyller med snö eller 20-30 isbitar samt 1 dl grovt salt. Patrullen skakar om påsen i ca 5 minuter tills grädden har förvandlats till glass. Slutligen blandar patrullen i valfri smak (vaniljsocker, chokladbitar, godis, bär, sylt). Medan de smakar på glassen funderar patrullen på varför grädden blev till glass. Saltet sänker isens smältningstemperatur vilket får glassen att frysa snabbare. Källa: DDS

Spejarscouterna fyller 1/3 flaska med vichyvatten. Sedan sätter de en sockerbit i flaskan och skruvar fast korken. Spejarscouterna vänder flaskan upp och ner och väntar på att flaskan flyger iväg. Raketen bör byggas utomhus på ett öppet fält. Källa: DDS

Saltvattenrenare. Spejarscouterna bygger en saltvattenrenare. Material: ett tvättfat, en liten skål som är högre än 3 cm men lägre än tvättfatet, plastfolie, ett mynt eller en liten sten, tejp, vatten och salt. -Häll vatten i tvättfatet tills det är ca 3 cm djupt. -Häll i salt tills det smakar ungefär som havsvatten -Ställ försiktigt den lilla skålen mitt i tvättfatet så det inte kommer något vatten i den. -Spänn plastfolie över tvättfatet och fäst med tejp så det blir tätt. -Lägg myntet eller en liten sten på plastfolien ovanför den lilla skålen. -Ställ tvättfatet i solen i några timmar. -Smaka på vattnet som samlats i den lilla skålen.

Vattentermometer. Spejarscouterna bygger en vattentermometer av en halv liters plastflaska och ett sugrör. -Gör ett hål i flaskans kork med en syl. -Tryck ned sugröret en bit i flaskan genom hålet och täta runt med häftmassa. -Fyll flaskan med kallt vatten och droppa i lite karamellfärg. -Häll hett vatten i en skål. Ställ flaskan i skålen och se hur vattennivån stiger i sugröret. Spejarscouterna kan prova om de får termometern att fungera en varm sommardag på lägret.

Apelsinljus. Spejarscouterna bygger ett ljus av en apelsin eller någon annan citrusfrukt. -Skär ett snitt runt ekvatorn på frukten och dela försiktigt apelsinen så att du får en skalhalva där allt fruktkött är borta och den vita “mittstroppen” sitter kvar i skalhalvan. -Häll en skvätt matolja i apelsinhalvan och doppa veken (mittstroppen) i matoljan så den blir genomdränkt. -Tänd ljuset. OBS! det kan ta en stund att få ljuset att brinna ordentligt av sig själv. En grilltändare som man kan ha tänd en längre stund utan att bränna fingrarna rekommenderas. Spejarscouterna kan experimentera med hur mycket matolja som  behövs för att ljuset ska brinna en viss tid.

Lägg till tips

Bifoga