Spejarscouten bekantar sig med stjärnhimlen och två av dess viktiga objekt.

Valikko

Förhållandet till omgivningen: Stjärnhimlen


Målsättning:

Spejarscouten bekantar sig med stjärnhimlen och två av dess viktiga objekt.

Beskrivning:

Spejarscouten betraktar stjärnhimlen ur olika synvinklar.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats I skogen Utomhus
Färdighetsområden Arjen taidot Luonto Retkeily Suunnistus
Längd muutama tunti
Mål för fostran Luontosuhde
Ledarens uppgift: Patrulledarens uppgift: Den här aktiviteten kan genomföras endast då det är klart väder. Då det är molnigt syns inga stjärnor ute, alltså lönar det sig att ha en annan aktivitet förberedd ifall vädret inte tillåter stjärnskådning. Patrulledaren planerar aktiviteten, vid behov tillsammans med lotsen. Patrulledaren bekantar sig med stjärnhimlen med hjälp av olika källor. Lotsens uppgift: Lotsen hjälper patrulledaren vid behov att planera och genomföra aktiviteten.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Lägerlivsetappen

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Teleskop. Spejarscouten ser på stjärnor med teleskop, besöker ett observatorium eller bygger en stjärnklocka. Tips för stjärnskådningen: Räkna stjärnorna i Plejaderna och kontrollera resultatet med teleskop. Ni kan observera andra stjärnor också, till exempel Mizar i Karlavagnen, eller försöka följa en satellit med teleskopet.

Se på stjärnorna. Patrullen gör en utfärd på natten och lär sig nya stjärnbilder till exempel Cassiopeja, Lilla björnen, Orion och Skorpionen. Patrullen kan också försöka få syn på Vintergatan. Platsen för stjärnskådning ska helst ligga långt från ljus, som gatu- och stadsbelysning. En öppen plats i skogen är lämplig. På vintern då det är kallt är himlen ofta stjärnklar. Det är en utmärkt tid för utfärden. Eftersom vädret måste vara klart lönar det sig att planera andra aktiviteter om himlen inte skulle råka vara klar. Förutom grunduppgiften kan patrullen räkna hur många satelliter som syns under exempelvis fem minuter. Man kan också tävla om vem som först får syn på en satellit.

Stjärnkartan. Spejarscouten känner igen Karlavagnen och Polstjärnan och hittar norr med hjälp av stjärnorna. Spejarscouten lär sig att känna igen nya stjärnmönster på himlen.

Stjärnmönster. Spejarscouten söker olika stjärnmönster på himlen och gör en berättelse om dem. Patrullen bekantar sig med namnen på de olika stjärnmönstren och hittar på berättelser om varför mönstren är just där de är.

Lägg till tips

Bifoga