Spejarscouten kan justera sin egen ryggsäck och kan packa rätt för olika långa utfärder och läger. Spejarscouten tar hand om sin egen utrustning.

Valikko

Förhållandet till sig själv: Att vårda den egna utrustningen


Målsättning:

Spejarscouten kan justera sin egen ryggsäck och kan packa rätt för olika långa utfärder och läger. Spejarscouten tar hand om sin egen utrustning.

Beskrivning:

Spejarscouten kan packa sin egen utrustning på ett klokt sätt och kan justera sin ryggsäck. Det här kan man öva på både i kårlokalen och på utfärd.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På stugan På kårlokalen I skogen Utomhus
Färdighetsområden Itsestä huolehtiminen Retkeily
Längd 1 h
Mål för fostran Luontosuhde Terveys ja turvallisuus
Ledarens uppgift: Patrulledarens uppgift: Det är bra att genomföra den här aktiviteten innan en utfärd. Patrulledaren reserverar tid för var och en att gå igenom sin packning och att justera sin ryggsäck innan patrullen beger sig ut på utfärd. Vid behov kan patrulledaren be om hjälp av lotsen för aktiviteten. Lotsens uppgift: Lotsen ser till att patrulledaren har tillräckligt med information och kunskap för att planera och genomföra aktiviteten. Lotsen hjälper patrulledaren att justera ryggsäckarna.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Lägerlivsetappen

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Den egna utrustningen. Spejarscouten vet hur man packar en sovsäck och hur det lönar sig att förvara sovsäckar. Patrullen prövar på hur olika material torkar. Hurudant material torkar bäst i lägerförhållanden? Patrullen reser ett torktält för att torka utrustning i på ett läger. Patrullen tar reda på ett hurudant ställe det lönar sig att resa torktältet och hur nära andra tält torktältet får vara.

Patrullens gemensamma utrustning. Scouten ansvarar tillsammans med en kompis för den gemensamma utrustningen, till exempel tält och stormkök. Gör upp en lista på all utrustning som patrullen behöver på en utfärd. Dela sedan upp ansvaret för de olika sakerna åt scouterna så att de tillsammans med en kompis bär ansvaret för en del av utrustningen. Gå igenom kårens gemensamma regler angående utrustning: var förvaras all utrustning, vem ska man meddela då man lånar något, hur återlämnar man utrustningen.

Utrustningslista. Patrullen planerar en utrustningslista inför en utfärd. Patrullmedlemmarna funderar vad som behövs och vad som inte behövs på en utfärd. Patrullen jämför sina egna idéer med färdiga utrustningslistor. Efter utfärden granskar patrullen sin utrustningslista. Finns det något på listan som inte behövdes? Fanns det något som saknades på listan som skulle ha behövts?

Att packa och justera en ryggsäck. Försök få tyngdpunkten nära ryggen och ungefär på axelnivå. Det som behövs ofta ska packas på ett lättåtkomligt ställe och utrustning som tagits med för säkerhets skull kan packas längre ner. Ifall man rullar ihop kläderna kan man sätta dem att stå bredvid varandra då det är betydligt lättare att hitta dem. Ingenting hängs utanpå ryggsäcken utan allt packas ner ordentligt. Att justera en ryggsäck: Placera höftbältet på rätt plats. Sträva till att justera ryggsäcken så att luften cirkulerar på ryggsidan. Axelremmarna justeras så det är lämpligt långa. I övrigt justeras ryggsäcken enligt det som känns bekvämt. Patrullen övar på att justera olika slags ryggsäckar i kårlokalen. Patrullen kan pröva i en stafett hur det känns att bära en dåligt packad och justerad ryggsäck i jämförelse med en ryggsäck som är rätt packad och justerad.

Lägg till tips

Bifoga