Spejarscouten kan tillreda en måltid åt sig själv eller en större grupp. Spejarscouten kan ta hand om tillfälliga, handledda ansvarsuppgifter i gruppen och utanför gruppen. Spejarscouten kan ta hand om disken och plocka undan efter måltiden. Spejarscouten tar hygien i beaktande då hen tillreder maten.

Valikko

Mat


Målsättning:

Spejarscouten kan tillreda en måltid åt sig själv eller en större grupp. Spejarscouten kan ta hand om tillfälliga, handledda ansvarsuppgifter i gruppen och utanför gruppen. Spejarscouten kan ta hand om disken och plocka undan efter måltiden. Spejarscouten tar hygien i beaktande då hen tillreder maten.

Beskrivning:

Spejarscouten tillreder mat under en utfärd på ett stormkök, över en öppen eld, i en eldgrop eller i en stor soppkanon. Spejarscouten tillreder mat av olika råvaror enligt recept. Spejarscouten lär sig att använda ett utfärdskök och kan vårda den utrustning hen använt i matlagningen.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Obligatorisk
Plats I skogen
Färdighetsområden Itsestä huolehtiminen Retkeily Ruuanlaitto Tulenteko Turvallisuus
Ledarskapsfärdighet johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot
Längd muutama tunti
Mål för fostran Ryhmässä toimiminen Terveys ja turvallisuus
Ledarens uppgift: Patrulledarens uppgift: Patrulledaren skaffar de recept och råvaror som behövs för tillredning av maten och ser till att det finns tändstickor och annan nödvändig utrustning. Patrulledaren ger spejarscouterna ansvarsuppgifter vid behov. Patrulledaren ser tillsammans med spejarscouterna till att det finns släcknings- och första hjälpen utrustning på plats. Lotsens uppgift: Lotser hjälper patrulledaren att skaffa råvarorna för maten, planera aktiviteten och vid behov också att handla maten. På större läger fungerar lotsen vid behov i samarbete med lägerstaben.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Lägerlivsetappen

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Att förvara mat. Patrullen gör en kartläggning över att förvara mat i lägerförhållanden och söker efter alternativ för att förvara mat i läger- eller utfärdsförhållanden. Patrullen funderar också på lämpliga förvaringsställen som t.ex. ett kylskåp, en grop i marken, en sjö, en kylväska eller en jordkällare.  Patrullen bygger en lämplig förvaringsplats åt maten som möss inte kommer åt. Patrullen bygger också en kylväska och prövar hur länge maten hålls kall i den. Patrullen kan bygga kylväskan av t.ex. styrox eller två plastpåsar med ett lager snö emellan. Vilka saker påverkar matens hållbarhet?

Tillreda mat ombord. Patrullen tillreder mat i ett båtkök eller på seglats. Patrullen tar råvarornas hållbarhet i beaktande då de skaffar maten. Behöver patrullen göra några förberedelser för någon av rätterna? T.ex. tärna rotsaker, kalla såser kan tillredas på förhand och förvaras i täta askar och kött kan läggas i påsar med marinad. Patrullen övar på att förvara maten rätt och kan välja mat som håller på en seglats. Patrullen tar också båtens gungande i beaktande då de planerar maten.

Mat över öppen eld. Patrullen gör upp en brasa att göra mat vid. Patrullen planerar en måltid som kan tillredas över öppen eld och skaffar råvarorna själv. Patrullen kan också tillreda mat i eldgrop eller med hjälp av en kastrull för öppen eld. Patrullen kan tillreda måltiden av färska råvaror, då matlagningen blir mer utmanande. Tips: En hel måltid som är tillredd över öppen eld består av för-, huvud- och efterrätt. Den här aktiviteten kan kombineras med att göra en trefot.

Vilt- och fiskrätter. Patrullen tillreder en måltid av fisk eller vilt på ett läger, på ett möte eller på utfärd. Patrullen kan lära sig att röka fisk över öppen eld eller i en röklåda eller rökugn. Spejarscouterna lär sig att rensa fisken eller hantera olika fågelrätter. Lägg också märke till hur maten förvaras.

Lägerkök. Patrullen deltar i matlagningen på ett läger. Patrullen tar också hand om disken. Spejarscouterna tillreder en måltid i lägerförhållanden, t.ex. på soppkanon, lägerspis eller i ett lägerkök. Patrullen beaktar också specialdieter som t.ex. glutenfri, mjölkfri eller laktosfri kost. Spejarscouterna kan också delta i att bygga lägerköket under lägret.

Utfärdsmat. Spejarscouten tillreder mat tillsammans med sin kompis. Spejarscouterna kan tillverka maten över öppen eld eller på ett stormkök. Patrullen funderar på förhand hurudan bra utfärdsmat är och vilka råvaror det lönar sig att använda. Det går också att tillreda utfärdsmat över öppen eld utan köksutrustning. Då spejarscouterna tillreder maten tar de i beaktande hygienaspekter och rätt sätt att hantera och förvara råvaror. Det här tipset är smidigt att genomföra på en utfärd eller ett läger.

Lägg till tips

Bifoga