Spejarscouten hittar mat ur naturen åt sig.

Valikko

Förhållandet till omgivningen: Fiske


Målsättning:

Spejarscouten hittar mat ur naturen åt sig.

Beskrivning:

Spejarscouten fiskar. Hen lär sig att hantera den fisk hen fått och tillreder mat av den.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På sjön
Färdighetsområden Arjen taidot Luonto Ruuanlaitto
Längd muutama tunti
Mål för fostran Luontosuhde
Ledarens uppgift: Patrulledarens uppgift: Patrulledaren införskaffar den utrustning som behövs till aktiviteten och ser till att eventuella fiskelov är i kraft. Om patrulledan vill kan hen be en mer erfaren fiskare komma och hjälpa att leda mötet.   Lotsens uppgift: Lotsens uppgift är att försäkra sig om att fiskelovet är i kraft. Lotsen ser till att säkerheten har beaktats på fisketuren.  

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Överlevnadsetappen

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Spejarscouten fiskar med svirvel eller flugspö. Patrullen kan också tillverka flugorna själv tillsammans med en erfaren flugfiskare eller med hjälp av tips från webben. Det lönar sig att be en erfaren fiskare med på fisketuren med flugspö, så att hen kan hjälpa med flugfisket och också låna ut utrustning vid behov. Lotsens uppgift är att se till att patrullen har ett fiskelov som är i kraft. Efter att ha fiskat övar spejarscouterna på att rensa fångsten och tillreder en måltid eller kvällsmål av fisken.

Patrullen fiskar med nät eller katsa. Lotsen uppgift är att se till att patrullen har ett fiskelov som är i kraft. Det lönar sig att be om hjälp av t.ex. en lokal fiskeföreningen eller en eller hobbyfiskare för att ordna mötet. Patrullen övar också på att rensa sin fångst och att tillreda mat av den. Spejarscouterna kan t.ex. öva på att filea fisk och sedan steka dem i ugn eller stekpanna. 

Patrullen genomför en utfärd för pimpelfiske på vintern. Det lönar sig att ta en erfaren fiskare med på utfärden, som kan handleda patrullen i säkerhetsfrågor som berör hur man rör sig på is och hur man gör ett vak. Lotsens uppgift är att se till att utfärden är säker och att varje spejarscout har isdubbar med sig och kan använda dem. Patrullen tillreder mat av sin fångst, t.ex. genom att packa fisken i folie tillsammans med grönsaker, kryddor och salt. Knytet av folie läggs på elden för att mogna. Innan spejarscouterna äter fisken finns det skäl att kolla att fisken är mogen eftersom det kan finnas parasiter i vissa fiskar. 

Patrullen gör en fiskeutflykt i trakten. Aktiviteten kan genomföras under ett möte eller som en del av en utfärd. Patrullen samlar lämplig bete och väljer en bra plats att meta vid. Patrulledarens uppgift är att se till att det finns metspön för alla. Patrullen tillreder sin fångst. Små fiskar kan t.ex. halstras på en pinne över öppen eld eller så kan man tillreda fisksoppa av dem med rotsaker och kryddor. 

Lägg till tips

Bifoga