Spejarscouten kan bära ansvar över den gemensamma utrustningen och håller utrustningen i gott skick för följande användare. Spejarscouten vet att man inte behöver köpa allt som nytt.

Valikko

Förhållandet till samhället: Gemensam utrustning


Målsättning:

Spejarscouten kan bära ansvar över den gemensamma utrustningen och håller utrustningen i gott skick för följande användare. Spejarscouten vet att man inte behöver köpa allt som nytt.

Beskrivning:

Spejarscouten övar på att ta hand om och vårda kårens vanligaste utfärdsutrustning som tält, yxa, såg och stormlykta.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På stugan På kårlokalen I skogen Utomhus
Färdighetsområden Arjen taidot Partiokulttuuri Retkeily Talous
Längd muutama tunti
Mål för fostran Ryhmässä toimiminen
Teemat Metsä Työelämätaito
Ledarens uppgift: Patrulledarens uppgift: Patrulledaren leder övningarna. Vid behov ber hen en person som är mer erfaren att ta hand om material, t.ex. kårens materialförvaltare, att leda mötet.   Lotsens uppgift: Lotsen ser till att patrullen väljer de mest lämpliga tipsen för genomförande.  

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Överlevnadsetappen

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Spejarscouten övar på att regelrätt tända, släcka och fylla på lampolja i en stormlykta. Därtill övar spejarscouten på att lyfta glaset och byta ut veken. 

Patrullen granskar i vilket skick kårens tält är. Spejarscouterna lappar antingen ensam eller i par de tält som kräver åtgärder. Patrullen bekantar sig också med hur man lappar en ryggsäck.   För att lappa något behövs t.ex. syutrustning (symaskin), björntråd, sytråd, ledernål och tygmaterial som lämpar sig till att lappa med. Det lönar sig att be någon som känner till hur man underhåller tält, att delta i mötet.

Utrustningen från en utfärd. Patrullen tar hand om den utrustning de använt under en utfärd. Patrullen kan göra t.ex. följande:  

  • torka, rengöra och packa ett tält samt granska i vilket skick repen är 
  • rengöra ett stormkök 
  • vässa en kniv 
  • rengöra och olja en såg, vid behov räta böjda tänder på sågen 
  • rengöra, olja och vässa en yxa 
  • rengöra repen från de största skräpen och att kojla dem 

Patrullens uppgift är att vässa en kniv med hjälp av en brynsten. Lotsens uppgift är att se till att aktiviteten genomförs på ett säkert sätt och att verksamheten är i linje med säkerhetsföreskrifterna. 

Lägg till tips

Bifoga