Spejarscouten kan göra utfärder och röra sig utomhus under alla årstider och i alla förhållanden. Spejarscouten känner också till utfärdsutrustning och olika packningstekniker. Hen vet att all utrustningen inte måste köpas som ny.

Valikko

Förhållandet till sig själv: Den egna utrustningen


Målsättning:

Spejarscouten kan göra utfärder och röra sig utomhus under alla årstider och i alla förhållanden. Spejarscouten känner också till utfärdsutrustning och olika packningstekniker. Hen vet att all utrustningen inte måste köpas som ny.

Beskrivning:

Spejarscouten övar på att packa med sig rätt utrustning för en utfärd. Hen övar på att vårda utfärdsutrustningen.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På stugan På kårlokalen Hemma I skogen Utomhus
Färdighetsområden Itsestä huolehtiminen Retkeily Talous
Längd muutama tunti
Mål för fostran Luontosuhde Terveys ja turvallisuus
Ledarens uppgift: Patrulledarens uppgift: Patrulledaren tar på förhand reda på om hur man vårdar utfärdsutrustningen eller ber vid behov en mer rutinerad ledare om hen kan komma och berätta om utrustningsvård för spejarscouterna. Lotsens uppgift: Lotsen hjälper patrulledaren vid behov. Lotsens uppgift är att se till att de eventuella inkomstskillnaderna mellan spejarscouternas familjer inte orsakar pinsamma situationer för någon av spejarscouterna.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Överlevnadsetappen

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Spejarscoutpatrullen funderar över vilka saker som är kritisk utrustning på en utfärd och hur man kan kontrollera risken att den går sönder.  Patrullen gör ett litet survival kit åt alla patrullmedlemmarna, som innehåller de viktigaste redskapen för att reparera något som går sönder på utfärden. Det lönar sig att ha åtminstone följande saker med i paketet: stark tråd, silvertejp, en nål, säkerhetsnålar, ståltråd, spännremmar o.s.v. För att reparera skidutrustning lönar det sig att ha med lämpliga skruvar för bindningarna, extra remmar och möjligen en reservspets. Förutom extra stångar packar man ned följande saker i ackjan: ett reservrep, ett extra snörlås och snörkrok samt extra spännremmar. En bruten stav eller med kan man snabbt fixa med ett delat aluminumrör så att rörets båda ändor fästs kring det rör som ska fixas med slanghållare.

Spejarscouten tvättar och torkar sin egen utrustning såväl hemma som på utfärd. Spejarscouten tvättar också kläder i utfärdsförhållanden med ett naturvänligt tvättmedel. Hen repeterar vart man ska hälla tvättvattnet i naturen.

Spejarscouten lär sig att justera sin ryggsäck så att den passar hen. Hjälp med att justera ryggsäcken kan ni få t.ex. från en scoutbutik. Spejarscouten tar hand om sina vandringskängor efter en vandring. Hen torkar och rengör skorna samt vårda dem enligt skötselråden för skorna. 

Patrullen planerar en så lätt vandringsutrustning som möjligt som ändå innehåller allt nödvändigt. Patrulledaren kan hämta en normal vandringsutrustning till mötet som modell. Patrullens uppgift är att fundera hur man kunde göra packningen lättare. Kan man lämna bort något eller dela på något bland patrullen? Patrullen kan lista sina bästa tips om hur man gör packningen lättare och t.ex. göra en reklam om tipsen till kårens tidning, Scoutposten eller som en plansch till kårlokalens vägg. 

Spejarscouten leder en del av ett möte för en liten grupp spejarscouter eller håller en kontroll om ämnet utrustningskläder och hur man packar dem

Spejarscouterna gör alla tillsammans eller parvis en utrustningslista för en utfärd. Patrullmedlemmarna funderar hurudan utrustning är bra på en vandring. Patrulledaren kan ta med en tung och dåligt packad ryggsäck till patrullmötet. Patrullens uppgift är att packa ryggsäcken bättre och ta bort de onödiga sakerna. Alternativt kan patrullen rita en bild av en ryggsäck och lägga saker i den på papperslappar.

Lägg till tips

Bifoga