Spejarscouten klarar sig också i mer krävande finska förhållanden.

Valikko

Förhållandet till sig själv: Survival


Målsättning:

Spejarscouten klarar sig också i mer krävande finska förhållanden.

Beskrivning:

Spejarscouten övar på alternativa sätt att fungera i naturen.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats I skogen
Färdighetsområden Itsestä huolehtiminen Retkeily Turvallisuus
Längd viikonloppu
Mål för fostran Luontosuhde Terveys ja turvallisuus
Teemat Metsä
Ledarens uppgift: Patrulledarens uppgift: Patrulledaren skaffar den utrustning som behövs till aktiviteten. Hen bekantar sig med ämnet tillräckligt på förhand, eller ber någon mer erfaren ledare på plats. Lotsens uppgift: Lotsens uppgift är att hjälpa till att skaffa den utrustning som behövs. Lotsen ansvarar för att aktiviteten görs på ett säkert sätt, speciellt då man övernattar i nödbivack eller då man dricker vatten man själv rengjort.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Överlevnadsetappen

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Spejarscouterna funderar på förhand vilken mat som ger energi snabbt och effektivt och hurudan mat som ger ork för en längre tid. Patrullen kan jämföra energiinnehåll, vikt och sammansättning t.ex. i matbutiken eller på ett knytkalas. Patrullen kan också tillverka egna energistänger inför en vandring. 

Vattenförbrukningen på utfärden. Spejarscouten uppskattar på förhand hur mycket vatten som behövs på utfärden och mäter under dagen hur mycket vatten hen förbrukar. Dessutom funderar patrullen om de bär vattnet med sig på utfärden eller om patrullen skaffar vattnet från något annat ställe. Spejarscouten jämför sin vattenförbrukning hemma och på utfärd och funderar över hur mycket rent dricksvatten som går åt på wc, i duschen eller i ett bad. Målsättningen är att spejarscouten lär sig uppskatta hur mycket vatten som behövs på en vandring eller på en utfärd per person och uppfattar hur mycket vatten som används i vardagen. Patrullen tar också reda på hur mycket en person ska dricka under en dag på en vandring på sommaren och på vintern.

Patrullen undersöker vattendragen i närområdet eller på utfärdsplatsen och funderar om vattnet är drickbart. Patrullen tar reda på varifrån vattnet kommer med hjälp av en karta. Patrullen kan också, om den vill, söka en vattenkälla eller smälta snö. Patrullen lär sig att känna igen drickbart vatten och vet varför man inte kan dricka allt vatten som sådant. Då patrullen har valt en vattenkälla där vattnet verkar rent, renar patrullen vattnet genom att koka det, med vattenreningstabletter eller -droppar eller med hjälp av ett självgjort filter. Om patrullen prövar på olika sätt att rena vatten kan patrullen jämföra hur vattnet smakar, luktar och ser ut då det är renat på olika sätt. Lotsen ser till att aktiviteten genomförs tryggt. Patrulledaren ser till att det finns tillräckligt med kastruller eller stormkök, jodtabletter eller annan liknande utrustning. Patrullen kan också göra en kort vandring, under vilken allt dricksvatten skaffas från naturen. Då ska man fästa uppmärksamhet vid hur rent vattnet är och hur det är rengjort.  

Spejarscouterna övar på att bestämma väderstrecken utan kompass. Man kan bestämma väderstrecken t.ex. med hjälp av en analog klocka. Metod 1: Titta på tiden enligt 24 timmars system (till exempel kl. 18). Dividera tiden med två (till exempel 18/2 =9). Placera urtavlan så att svaret på divisionen är riktat mot solen. Norr ligger nu i riktningen 12 på urtavlan.  Metod 2: Placera klockan så att timvisaren är riktad mot solen.  - Under dagtid (kl. 6-18) är söder mitt mellan timvisaren och 12, på den sidan där vinkeln mellan timvisaren och klockan tolv är mindre.  - På natten är norr på samma ställe.   Patrullen kan också själv bygga en kompass med hjälp av en nål. Förutom en nål behövs också en magnet och ett litet vattenkärl. Magnetisera nålen genom att dra den över en vanlig magnet (till exempel modell hästsko) 10–20 gånger. Låt nålen flyta i ett vattenkärl med hjälp av ytspänningen eller på ett annat flytande föremål (till exempel en tidning). Vänta tills nålen stannar i norr-söder riktning.  Också tecken i naturen kan hjälpa att bestämma var norr är. Patrullen kan undersöka olika tecken i naturen och med hjälp av dem dra slutsatsen var norr är. Exempel på tecken i naturen är bl.a. att kvistarna är tätare och yvigare mot söder, liksom björkens näver är tjockare och årsringarna är bredare. Laven växer bättre på den södra sidan om stenar och mossa på den norra sidan om stenar. Klockan 12 lyser solen från söder.  

Patrullen planerar och sammanställer ett överlevnadskit till patrullen. Patrullmedlemmarna funderar på förhand vilka saker som behövs för att överleva i naturen. Förutom första hjälpen utrustning behövs också utrustning för bivacker, för att göra upp eld och för att laga mat. Olika modellkit finns i utfärdsböcker. Förpackningen kan innehålla t.ex. vattentätpackade tändstickor, skosnören, några spännremmar, vattenreningstabletter, nål och tråd, ett flöte med fiskelina och tyngd till metspö, några beten, ljussticka koltabletter och ett matpaket (som innehåller mellanmål med snabba kolhydrater). Varje patrullmedlemmar gör en vattentät påse åt sig själv och fyller den med sakerna som är uppräknade ovan för kommande utfärder.

Patrullen gör en nödbivack av den utrustning de har med sig på utfärd och genom att använda sig av naturmaterial. Det går att göra en bivack av t.ex. en regnkappa eller en lätt presenning med hjälp av band, rep, yxa och spade. Patrullen kan också skapa en sovplats genom att utnyttja färdigt skydd i naturen genom att utnyttja t.ex. hål i stora stenar, träd eller snödrivor. Om patrullen vill ha en extra utmaning kan de pröva på att övernatta utan sovsäck eller liggunderlag. Målsättningen är att spejarscouten känner till vilka grundegenskaperna i en bra bivack är. Nödbivackerna presenteras närmare i boken Ryggsäcken. 

Lägg till tips

Bifoga