En spejarscout klarar sig på en vandring. Hen kan ta hand om sin hygien och små skador i utfärdsförhållanden samt söka skydd från väderförhållanden.

Valikko

Förhållandet till sig själv: Välmående på utfärd


Målsättning:

En spejarscout klarar sig på en vandring. Hen kan ta hand om sin hygien och små skador i utfärdsförhållanden samt söka skydd från väderförhållanden.

Beskrivning:

Spejarscouten lär sig varför man måste ta hand om sin egen hygien också i utfärds- och vandringsförhållanden. Personlig hygien innefattar hud, hår, intimområdena, kläder (speciellt sockor och underkläder), dasshygien och mathygien. Spejarscouten övar på att skydda sig från solen och kallt samt undvika skavsår. Hen lär sig också varför det är viktigt att dricka tillräckligt. Spejarscouten övar på att klä sig i flera lager och bekantar sig med fungerande vandringskläder.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På stugan På kårlokalen I skogen Utomhus
Färdighetsområden Arjen taidot Ensiapu Itsestä huolehtiminen Retkeily
Längd muutama tunti
Mål för fostran Luontosuhde Terveys ja turvallisuus
Teemat Kiusaaminen Metsä
Ledarens uppgift: Patrulledarens uppgift: Patrulledaren lär sig saker som har att göra med att klara sig på vandringar eller ber en mer erfaren vandrare att delta i spejarscouternas möte. Lotsens uppgift: Lotsen hjälper att hitta en mer erfaren vandrare vid behov.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Överlevnadsetappen

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Det bästa sättet att förstå utrustningens betydelse är att pröva utrustningen i praktiken. Patrullen prövar på olika utrustning under en utfärd. En patrullmedlem kan t.ex. klä sig i en collegedräkt, medan en annan kan klä sig i utfärdskläder. Meningen är att patrullen ska kartlägga vilket material som fungerar bäst och varför. Det är också på sin plats att pröva skor, huvudbonader och handskar. Lotsens uppgift är att se till att testet av kläder görs i säkra förhållanden och på ett vettigt sätt.   

Att förebygga skavsår och blåsor är viktigt att ta i beaktande i planeringen av en utfärd eller en vandring. Patrullen bekantar sig med hur man i praktiken kan förebygga blåsor och hur man sköter blåsor. Blåsor och skavsår läker ofta av sig själv. Viktigt är att rengöra området där skavsåren eller blåsorna uppstått, t.ex. med ett antiseptiskt medel eller under ljummet rinnande vatten. Huden ovanför blåsan skyddar mot inflammation. Om blåsan spricker/går sönder ska huden putsas och skyddas noggrant. Om den söndriga huden inte skyddas blir den lätt inflammerad. Speciellt specialplåster och konstgjord hud lämpar sig för att skydda huden. Om blåsan eller skavsåren är stort, kan huden också skyddas med en ren kompress, som fästs med tejp eller dylikt. Specialplåster och konstgjord hud skyddar huden från smuts och bakterier och håller såret rent. Huden läker och förnyar sig under plåstret.

Patrullen tar reda på hur kläder impregneras och vaxas. Om spejarscouterna redan har vandringskängor eller andra kläder som kräver impregnering kan patrullen ordna en sko- och klädunderhållskväll på sitt möte. Under mötet sköts utrustningen på rätt sätt.

Patrullen testar olika klädmaterial och deras egenskaper. Det är bäst att göra testen i verkligheten på utfärd, men det går också bra att testa t.ex. hur väl kläderna håller vind och vilka egenskaper de har då de är våta under ett möte i kårlokalen. Patrullen testar hur naturmaterial (ull, bomull, linne) fungerar då materialet är tort och vått samt jämför naturmaterialen med konstfibrer (t.ex. polyester). Tanken med aktiviteten är inte att uppmuntra scouterna att skaffa ny utrustning, utan att visa hurudan en ändamålsenlig klädsel för en scoututfärd är. Genom att jämföra olika underplagg, mellanlager, tekniska skalkläder och bomullstyg med vaxöverdrag får spejarscouterna själv erfarenhet som behövs då scouterna skaffar mer långvarig utfärdsutrustning.

Spejarscouterna tar reda på från flera olika källor hur strålningen från solen påverkar huden. Information finns på webben, t.ex. på webbsidan Terveyskirjasto (på finska). Tanken är att spejarscouterna ska lära sig att den vanligaste skadeverkan ultravioletta (UV) strålningen från solen har är solbränna. Bara de kortvågiga UVB-strålarna bränner, men de gör hudtonen också mörkare. De långvågiga UVA-strålarna gör hudtonen mörkare, men de bränner inte. Samtidigt kan man söka information om hur stark strålningen är som bäst vid kårlokalen eller i kommande utfärdsterräng. 

Lägg till tips

Bifoga