Spejarscouten kan planera och förbereda en hälsosam måltid i utfärdsförhållanden.

Valikko

Utfärdsmat


Målsättning:

Spejarscouten kan planera och förbereda en hälsosam måltid i utfärdsförhållanden.

Beskrivning:

Spejarscouten reflekterar över hurudana egenskaper bra utfärdsmat har och övar på att göra en lämplig måltid. Hen tillreder själv en måltid i utfärdsförhållanden.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Obligatorisk
Plats I skogen
Färdighetsområden Retkeily Ruuanlaitto
Längd muutama tunti
Mål för fostran Luontosuhde Terveys ja turvallisuus
Teemat Metsä
Ledarens uppgift: Patrulledarens uppgift: Patrulledaren ger tips om bra alternativ för utfärdsmat och lär vid behov hur man använder utrustningen för att tillreda maten. Patrulledaren skaffar de redskap och den mat som behövs. Lotsens uppgift: Lotsen ger tips om bra alternativ för utfärdsmat och berättar om sina egna erfarenheter. Lotsen lär hur man tillreder mat på trangia eller över öppen eld.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Överlevnadsetappen

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Patrullen gör ett test på utfärdsmat till kårtidningen eller Scoutposten. Patrullen planerar testet i vilket den jämför olika egenskaper på olika utfärdsmat. Patrullen kan fokusera på t.ex. myslistänger eller mellanmålskex, på mat som gjorts över öppen eld eller på egenhändigt torkade måltider. Egenskaper som jämförs i testen kan vara t.ex. hållbarhet, hur lätt maten smular sig, näringsvärde, nyttighet, vikt och pris. 

Spejarscouten köper och tillreder en möjligast hälsosam och näringsrik måltid för t.ex. 2 euro. Patrulledaren och lotsen hjälper att välja en rimlig summa pengar. Efter gemensamt övervägande kan ni bestämma att summar är t.ex. 5€/4 personer eller 10€/10 personer. Det väsentliga är att fundera på hurdana varor det lönar sig att satsa på för att göra en möjligast näringsrik måltid som mättar många.

Patrullen bekantar sig med att torka mat med hjälp av en ungn eller en tork. Patrullen funderar på vad man ska tänka på då man torkar mat och på vilken nyttan är av att torka utfärdsmaten själv. Patrullen planerar sådan utfärdsmat i vilken man kan använda sig av torkade råvaror eller av råvaror torkade av patrullen. Därefter genomför patrullen en utfärd där maten består av den meny patrullen valt. Information om att torka mat finns i bl.a. boken Ryggsäcken.

Spejarscouterna ordnar en utfärd under vilken all mat tillreds över öppen eld. Maten planeras av spejarscouterna i förhand på ett möte. I mån av möjlighet handlar scouterna också maten tillsammans. Målsättningen är att spejarscouterna märker att det går lika bra att tillreda mat över öppen eld som att tillreda maten på en trangia/ett spritkök. Patrulledarens och lotsens uppgift är att vid behov på förhand låta patrullen bekanta sig med olika redskap (folie, halster, bräde) som kan användas för att tillreda mat över öppen eld. Ledarna ser också till att patrullen inte endast äter korv, utan vidgar sina matlagningsfärdigheter under aktiviteten.   Exempel på lätta maträtter att tillreda över öppen eld:  Glödpotatis och lök  stora potatisar och lök gräddfil, örtkryddor, smör, rökt kött…  De skalade potatisarna och lökarna placeras på glöden. Låt mogna i ca en halv timme (eller kortare eller längre, beroende på värmen) tills de är mogna. Mognaden kan kollas med en sticka: om stickan går in i potatisen och inget fastnar då den dras ut igen, är potatisarna mogna. Skär potatisen itu och fyll den med t.ex. kött, kryddor och gräddfil. Potatisen äts genom att gröpa ur den från skalet. Löken kan ätas som sådan. Korv passar också bra med potatis och lök. Korven tillreds som ugnskorv: gör ett snitt i korven, fyll snittet med ost, ketchup och/eller senap, linda in korven i folie och värm på glöden.   Stekta ägg med rostbröd  en bit rostbröd ägg margarin (folie)  Tillreds på en platt sten  Den jämnt platta stenen tvättas innan användning och smörjs med margarin. Varje person gör ett stort hål i sitt rostbröd. Brödet placeras vid sidan av elden på den platta heta stenen. Ett ägg kläcks försiktigt i hålet på brödet. Man kan också lägga en bit folie under brödet och vika upp kanterna på folien så att ägget säkert hålls i brödet och inte rinner ut längs med stenen.   Paj med äpple och havre tillredd i folie  5 - 6 skalade och kluvna äpplen 50 g margarin socker 1-2 dl havregryn (vaniljsås)  Margarinet smälts i folie. Tillsätt havregryn och lite socker i det smälta margarinet så att blandningen blir fast. Äppelklyftorna läggs på folien och margarin-havre-blandningen sprids ut över äpplena. Folien stängs till ett knyte och får mogna vid elden i cirka en halv timme. Vaniljsås passar som tillägg.

Spejarscouten planerar och tillreder tillsammans med sitt par en möjligast hälsosam och näringsrik måltid till en utfärd. Spejarscouterna funderar på en lämplig måltid på förhand under ett möte och går tillsammans med patrullen för att handla ingredienserna innan utfärden. Målsättningen är att spejarscouten lär sig att hälsosam mat inte alltid är samma som dyr mat. Under utfärden ansvarar spejarscouten tillsammans med sitt par för att tillreda maten eller för att ge instruktioner åt de andra patrullmedlemmarna.  

Spejarscoutpatrullen planerar en fungerande matlista för en utfärd för den egna patrullen eller för alla spejarscouter i kåren. Patrulledaren och lotsen hjälper till med planeringen och påminner spejarscouterna om t.ex. aspekter som livsmedlens hållbarhet och faktorer som anknyter till hur hälsosamma råvarorna är. Spejarscouterna tillreder mat på stormkök, med matlagningsutrustningen i kårlokalen eller i kårens lägerkök, som en gaskokare. Om spejarscouterna inte har någon tidigare erfarenhet av att använda ett stormkök eller den andra utrustningen måste hen få handledning till att använda utrustningen. En god idé är att de spejarscouter som är mer erfarna att tillreda mat på stormkök tillreder mat tillsammans med de som inte är lika vana. Det är också viktigt att var och en får pröva på att laga mat själv. De första gångerna lönar det sig att tillreda någon enkelt, som t.ex. knackkorvsrisotto eller liknande.   Exempel på lätta recept:  Snabb makaronigryta (4 portioner)  8 dl vatten  kött- eller grönsaksbuljong (tärning) 3 dl makaroner 1-2 lök(ar) 400 g länkkorv 1 påse frysta ärter ½ dl tomatpuré örtkrydda, t.ex. basilika 

  1. Tillsätt buljong, makaroner och hackad lök i det kokande vattnet. Låt koka i 5 minuter.  
  2. Lägg till korven, som är skuren i tärningar, och frysärterna. Låt koka i ytterligare 5-10 minuter.  
  3. Krydda maten och njut.  
Malet köttsoppa (3-4 portioner)  1 l vatten köttbuljong (tärning) 1 lök 2 vitlöksklyftor 5 potatisar 250 g malet kött av gris eller nötdjur lite salt, peppar och paprikapulver 1 påse ärt-, majs- och paprikablandning 
  1. Bryn det malda köttet och krydda med salt, peppar och paprikapulver.  
  2. Koka upp vattnet i en kastrull och lägg till köttbuljongtärningen.  
  3. Skär löken i tärningar och vitlöken i skivor. Tillsätt dem i kastrullen.  
  4. Skala och skär upp potatisen. Lägg potatisen i kastrullen och låt koka sakta.  
  5. Då potatisarna är nästan mogna, tillsätts det malda köttet och låt soppan koka en stund. 
  6. Lägg slutligen i ärt-, majs- och paprikablandningen i soppan och låt den koka ännu i några minuter.  
  7. Smaka på soppan och tillsätt vid behov lite mer salt innan servering.

Patrullen planerar och genomför en meny på en utfärd genom att reflektera kring olika kulturers och religioners specialdrag som anknyter till mat. Vilka råvaror är inte att lämpliga enligt olika åskådningar och vilka element hämtar olika kulturer till smakvärlden? Till exempel olika kryddor kan skapa nya nyanser i utfärdsmaten.

Lägg till tips

Bifoga