Ledaren ger varje spejarscout en lapp som beskriver en lek som kräver logiskt tänkande. Varje spejarscout läser sin lapp i tur och ordning och fungerar sedan som lekledare. Patrullens uppgift är att tillsammans hitta på en lösning på problemet i varje lek.
Exempel på lekar:
En gåta
Lars och Lisa står varandra väldigt nära. En dag då Lars kommer hem från jobbet hittar han Lisa död på köksgolvet. Förutom Lisa finns det glassplitter och vatten på golvet. Fönstret är öppet. Hur dog Lisa?
Svar: Lisa var en fisk och vinden hade buffat upp fönstret, så att fönstret söndrat Lisas akvarium.
Ser du mig?
Lekdeltagarna väljer varsitt par. De står mittemot varandra och ser noggrant på varandra från topp till tå. Efter det här vänder de sig bort från varandra och ändrar två saker i sitt utseende, t.ex. öppnar en knapp på en skjorta och flyttar klockan till andra armen. Efter en stund vänder sig paren mot varandra igen och försöker hitta de förändringar som skett i kompisens utseende.
Strumpbyxor
Den här leken kräver många deltagare. Lekledaren börjar leken med att säga: ”Då man köper strumpbyxor, spelar storleken ingen roll, utan det viktigaste är att de tänjer”. Lekdeltagarna får sedan säga olika saker som är viktiga då man skaffar strumpbyxor. Tanken är att bokstaven K inte får sägas.
Taltävling
Lekledaren ger ett ämne eller ett ord (t.ex. jordgubbsplockare, runebergstårta, hamburgare) åt en lekdeltagare. Lekdeltagaren ska sedan hålla ett tal på ungefär en minut om det här ämnet/ordet utan att nämna ordet i sitt tal. De andra deltagarna försöker gissa vad talet handlar om.
Tidnings-Kim
Olika föremål placeras på en tidning och lekdeltagarna får titta på arrangemanget i 30 sekunder. Sedan plockas sakerna bort och lekdeltagarna frågas om vad det stod i tidningen.
Finskspråkig källa: MLL. Nuortennetti