Spejarscouten kan använda sig av olika metoder för medelinsamling.

Valikko

Förhållandet till samhället: Patrullens tillgångar


Målsättning:

Spejarscouten kan använda sig av olika metoder för medelinsamling.

Beskrivning:

Spejarscouten deltar i en medelinsamling och bestämmer för egen del till vad de insamlade medlen används till.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På kårlokalen
Färdighetsområden Talous Varainhankinta
Ledarskapsfärdighet johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Längd -
Mål för fostran Ryhmässä toimiminen Yhteiskunnallinen vaikuttaminen
Teemat Työelämätaito
Ledarens uppgift: Patrulledarens uppgift: Patrulledaren fungerar som exempel för spejarscouterna. Hen uppmuntrar patrullen att göra uppgiften och leder diskussionen då gemensamma beslut ska fattas. Lotsens uppgift: Vid behov hjälper lotsen patrulledaren och patrullen i att genomföra aktiviteten.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Stadsetappen

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Patrullen bekantar sig med olika konsumenttyper. Patrullen gör en berättelse, en serie, en sketch eller en teater om hur olika typer av konsumenter fungerar i olika situationer. Hur ställer sig den kvalitetsmedvetna, den trendiga, den ansvarsfulla eller den prismedvetna konsumenten till att köpa nya vinterkläder eller en ny bil? Patrullen kan själv hitta på olika roller eller använda sig av färdiga typer av konsumenter. Neuvokkaat-livsstilskorten är kostnadsfria rollspelskort för konsument- och omgivningsundervisning. Ett rollspel är en undervisningsmetod som baserar sig på att uppleva och att leva in sig. Det går också bra att göra en spårning av rollspelet. Färdiga rollspelskort finns på Konkurrens- och konsumentverkets webbsida. Länk: https://www.kkv.fi/sv/undervisning/privatekonomi/undervisningsmaterial/neuvokkaita-kuluttajia/neuvokkaat---rollspel/.

Patrullen samlar pengar åt sig själv och planerar tillsammans en medelinsamling. Kampanjen kan t.ex. basera sig på en redan existerande kampanj, som t.ex. adventskalenderförsäljningen eller så kan det vara patrullens egen grej, som att t.ex. steka plättar mot en liten slant under en hobbydag. Patrullen planerar tillsammans vad den behöver göra före, under och efter jippot. Patrullen funderar också ut en lämplig ansvarsuppgift åt var och en på förhand. Efter jippot bestämmer patrullen tillsammans till vad den använder sina insamlade medel.

Patrullen gör ett pengaskrin åt sig själv av t.ex. trä. I skrinet samlas så kallade bötespengar in. Patrullen kommer tillsammans överens för vilka saker man måste betala böter för och också ett mål för vad man använder pengarna till i slutet av säsongen. Målen kan t.ex. vara patrullens egen utfärd eller att köpa utrustning för att baka. Principen för böter är följande: Om det är frågan om t.ex. att få böter då man svär ska den person som får böter för att svära lägga ett mynt i pengaskrinet. Det här tipsen motiverar spejarscouterna att låta blir att göra den sak man får böter för, som att t.ex. låta bli att svära. I slutet av terminen, då patrullen räknar skrinets innehåll funderar spejarscouterna samtidigt om deras beteende förändrats. Har någon t.ex. behövt betala en gång och någon annan kanske nästan varje veckomöte. Det här tipset fungerar också delvis som en tävling mellan spejarscouterna över vem som behöver betala minst böter. 

Lägg till tips

Bifoga