Spejarscouten tar hand om sig i olika förhållanden.

Valikko

Förhållandet till sig själv: Det egna välmåendet


Målsättning:

Spejarscouten tar hand om sig i olika förhållanden.

Beskrivning:

Spejarscouten känner igen saker som främjar det egna välmåendet och kan ändra på sina levnadsvanor vid behov.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På kårlokalen
Färdighetsområden Arjen taidot Itsestä huolehtiminen
Ledarskapsfärdighet johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot
Längd pitkäkestoinen
Mål för fostran Terveys ja turvallisuus
Teemat Kiusaaminen Työelämätaito
Ledarens uppgift: Patrulledarens uppgift: Patrulledaren fungerar som exempel i att genomföra aktiviteterna. Hen uppmuntar spejarscouterna att delta och påminner spejarscouterna att göra övningar i mer långvariga uppgifter. Lotsens uppgift: Lotsen bidrar med en vuxens perspektiv till övningarna. Hen lyssnar på spejarscouterna och patrulledaren och hjälper dem vid behov att märka olika mål för utveckling. Lotsen bjuder inte på färdiga svar, utan uppmuntrar spejarscouterna att tänka själv och att märka olägenheter.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Stadsetappen

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Patrullen funderar över hurudana hygienartiklar det lönar sig att ta med sig utanför hemmet. Bara en tandborste räcker inte för utrustningen över helgen, utan man behöver också tandkräm, tvål, shampoo, balsam, deodorant och vid behov ansiktsvatten och kräm. Patrullen gör packningslistor för olika scoutevenemang som t.ex. veckoslutkurs, vandring, läger eller till scoutfärdighetstävlingar. Skiljer sig de olika patrullmedlemmarnas listor från varandra? Varför? Man kunde kanske skriva om till. Det kan också vara bra att ta upp hygienaspekter kring menstruation eller diskutera hur man rakar skägget i skogsförhållanden.

Varje spejarscout för dagbok i ungefär en vecka. Spejarscouterna skriver i dagboken hur länge de sovit, om de motionerat, vad de ätit och andra saker som patrullen kommit överens om på förhand. Då varje spejarscout har följt med sina vanor  i en vecka undersöker spejarscouterna tillsammans vilka saker patrullen borde fästa uppmärksamhet vid. Är det t.ex. så att många patrullmedlemmar spenderar onödigt mycket tid vid sin telefon eller sover för litet. Patrullen gör upp mål för sig själv i anknytning till någon faktor som påverkar på välmåendet. Patrullen kan föra dagbok ännu under en vecka till eller följa upp på något annat sätt hur bra de klarade de uppställda målen. Det går inte att förändra sina levnadsvanor på en vecka, men det är en lämplig tidsperiod för en spejarscout att följa med sin egen verksamhet och göra observationer om den.

Lägg till tips

Bifoga