Vargungen vet att det går att hitta olika ätliga växter i naturen och känner till de vanligaste.

Valikko

Jag tillreder mat av sådant jag hittar i naturen


Målsättning:

Vargungen vet att det går att hitta olika ätliga växter i naturen och känner till de vanligaste.

Beskrivning:

Vargungen bekantar sig med ätliga växter som hittas i naturen. Flocken plockar ätliga växter i naturen och tillreder enkel mat av dem. Steget kan kombineras med stegen om att lära sig använda ett stormkök eller göra upp eld.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats I skogen
Färdighetsområden Luonto Retkeily Ruuanlaitto
Längd A 30 min
Mål för fostran Luontosuhde
Ledarens uppgift: Akelas uppgift är att lära vargungarna att bara äta av sådana växter som säkert är ätliga och bekanta.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Lägerkocken

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Flocken plockar svamp som de vet att är ätlig. Stek svampen med lök på stormkök som tilltugg till maten, eller gör en omelett.

Vargungarna plockar bär under utfärden. Flockens uppgift är att tillreda kräm eller sylt av bären. Recept på bärkräm: 5 dl bär, 8 dl, vatten, 1 ½ dl socker, 4 msk potatismjöl, 1 dl vatten. Mät upp vatten, bär och socker i en kastrull. Koka upp. Lyft av kastrullen från lågan. Blanda potatismjölet med en dl vatten och häll blandningen, under omrörning, i en tunn stråle i kastrullen. Ställ kastrullen tillbaka på lågan och vänta tills krämen bubblar upp. Efter det är krämen klar att avnjutas. (Låt inte krämen koka.)

Vargungarna tillreder potatismos med t.ex. nässel- eller björkblad i som tilltugg till utfärdens huvudmåltid.

Vargungarna delas in i mindre grupper och tillreder te av naturprodukter med hjälp av ett stormkök. Exempelvis barr, björklöv, bär, granskott, ljung och klöver ger goda teer.

Lägg till tips

Bifoga