Vargungen är uppmärksam på vädret, lär sig att förbereda sig på det väder som ser ut att vara på väg, och lägger märke till att vädret också kan förutspås genom tecken i naturen.

Valikko

Jag observerar vädret under en vecka


Målsättning:

Vargungen är uppmärksam på vädret, lär sig att förbereda sig på det väder som ser ut att vara på väg, och lägger märke till att vädret också kan förutspås genom tecken i naturen.

Beskrivning:

Alla vargungar observerar vädret under en veckas tid. På vargumötet går flocken igenom observationerna tillsammans.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På kårlokalen Hemma
Färdighetsområden Luonto Retkeily
Ledarskapsfärdighet johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot
Längd pitkäkestoinen
Mål för fostran Luontosuhde
Teemat Metsä
Ledarens uppgift: Akela instuerar vargungarna och deras vårdnadshavare att göra observationer.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Naturkännaren

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Tillverka en regnmätare: Tillverka en regnmätare av en flaska som rymmer 1,5 liter. Klipp eller skär loss den översta delen av flaskan (ca en tredjedel av flaskans längd). Vänd den avskurna flasktoppen upp och ner, och lägg in den som en tratt i den nedre delan av flaskan. Rita en skala på den nedre delen av flaskan med hjälp av en linjal. Flaskans mynning samlar in regnet och dagens regnmängd går att avläsa. Om mätaren används för att mäta snömängd måste snön först smälta innan mätaren ger ett pålitligt värde.

Flocken observerar och jämför vädret tillsammans. Flocken kan t.ex. under en tid inleda eller avsluta sina möten med att ta ett foto på ett bestämt ställe. En vargunge, iförd kläder enligt väder, kan vara med på bilden. På så vis ger bilden också en uppfattning om hur varmt eller kallt det är. Sådana här väderobservationer är det roligt att göra i samarbete med en flock från en annan del av landet eller från ett annat land. På så vis får vargungarna en väldigt konkret uppfattning om hur väderleken varierar i olika delar av landet och världen.

Vargungarna går tillsammans igenom sina väderobservationer under vargungemötet och funderar på varför de har gjort olika observationer. Det kan bl.a. bero på att vargungarna bor på olika ställen eller har gjort observationer vid olika tidpunkter. Vargungarna och deras familjer får i uppgift att varje morgon och eftermiddag, vid en bestämd tid, observera i förväg överenskomna faktorer som temperatur, nederbörd, dimma, molnighet, vindstyrka och -riktning och lufttryck, ifall familjen har en barometer.

Lägg till tips

Bifoga