Vargungen fäster uppmärksamhet vid vädret och lär sig att förbereda sig för vad som komma skall samt märker att vädret kan förutspås från tecken i naturen.

Valikko

Jag observerar vädret under en vecka


Målsättning:

Vargungen fäster uppmärksamhet vid vädret och lär sig att förbereda sig för vad som komma skall samt märker att vädret kan förutspås från tecken i naturen.

Beskrivning:

Ge som uppgift åt alla vargungarna att hemma under en veckas tid följa med vädret. Gå tillsammans igenom vargungarnas iakttagelser av vädret och fundera på orsaker till variationer i iakttagelserna. Skillnaderna kan bero på bland annat var man bor eller tidpunkten för väderobservationen. Ge instruktioner åt vargungarna och deras familjer att varje morgon eller kväll skriva upp på förhand överenskomna väderobservationer. Skriv till exempel upp temperaturen, eventuellt regn, snö, dimma, molnighet, sol, vindhastighet och riktning (om möjligt) samt lufttryck, om man har en barometer hemma. Ni kan även observera och jämföra vädret tillsammans i flocken. Ta en digitalbild under flera veckors tid på samma ställe, alltid i början eller slutet av vargungemötet. På bilden kan en vargunge med kläder passande för vädret vara med. På det sättet får man även en uppfattning om temperaturen. Sådana här väderleksobservationer är trevliga att göra tillsammans med en annan flock från någon annan del av Finland eller i något annat land. På det sättet får ni en konkret uppfattning av hur väderleken varierar på olika håll i landet eller på jorden. Tillverkning av nederbördsmätare: Nederbördsmätaren tillverkas av en 1,5 liters flaska genom att klippa flaskan i två delar, ungefär 1/3 från flaskans övre kant. Flaskans hals vänds upp och ned och läggs inuti bottendelen. På bottendelen ritas en måttabell med hjälp av linjal. Flasköppningen samlar regnet och regnmängden under dagen samlas i flaskan. Snön som fallit under en vinterdag behöver smältas för att ge ett tillförlitligt resultat.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På kårlokalen Hemma
Färdighetsområden Luonto Retkeily
Ledarskapsfärdighet johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot
Längd pitkäkestoinen
Mål för fostran Luontosuhde
Teemat Metsä

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Naturkännaren

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Lägg till tips

Bifoga