Vargungen förstår vilka faktorer som belastar miljön och vet vad var och en kan göra för att minska mängden föroreningar.

Valikko

Jag bekantar mig med hur avfall bryts ner, och hur föroreningar inverkar på miljön


Målsättning:

Vargungen förstår vilka faktorer som belastar miljön och vet vad var och en kan göra för att minska mängden föroreningar.

Beskrivning:

Vargungen testar hur olika ämnen påverkar miljön.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Obligatorisk
Plats På stugan På kårlokalen I skogen Utomhus
Färdighetsområden Kestävä kehitys Luonto
Längd 1 h
Mål för fostran Vastuu elinympäristöstä
Ledarens uppgift: Akelas uppgift är att förbereda aktiviteten och tillsammans med vargungarna på olika sätt testa hur olika ämnen påverkar miljön.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Naturskydd

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Demonstration av en oljeolycka: Vargungarna lägger vatten, några stora stenar och en fjäder i ett fat (hav, öar och en fågel). Sedan viker de till en liten oljetankerminiatyr av folie. Fyll tankern med matolja och lägg den att flyta på vattnet. Sedan får vargungarna göra så att tankern kantrar och oljan hamnar i vattnet. Hur går det för fågeln? Hur kan ett oljeutsläpp bekämpas? Först försöker flocken använda sig av mekanisk bekämpning: skopa bort oljan med en sked. Det går lättare genom att strö ut torv och sågspån som suger upp oljan. Det går att bygga oljebommar av sugrör. Flocken kan försöka få bort oljan från klipporna med hjälp av en tandborste. Den mekaniska bekämpningen fungerar ändå inte. Följande steg är att försöka sänka oljan genom att strö ut kalk över den (krossade tavelkritor). Då sjunker oljan till bottnen och smutsar inte ner stränderna. Om inte det här heller lyckas blir den sista utvägen att bekämpa oljan kemiskt. Det går ut på att droppa ett par droppar diskmedel intill oljan.

Flocken bekantar sig med hur olika föroreningar påverkar miljön. Genom att ställa en vit snittblomma i färgat vatten undersöker vargungarna hur växter suger i sig ämnen ur jordmånen. Ett annat intressant test är att lägga en ren tygbit mot avgasröret på en bil som är igång och på så sätt få reda på hur smutsiga avgaserna är. Samtidigt är det bra att fundera på vad vargungarna kan göra för att minska på föroreningarna.

Flocken undersöker hur avfall bryts ner i naturen. Vargungarna gräver på bestämda ställen ner ett äpple, en läskedrycksburk, en blöja och en tygbit. Flocken återvänder senare till samma plats för att gräva upp skräpet. Vad har hänt med sakerna? Förmultnar de?

Lägg till tips

Bifoga