Vargungen känner till andliga berättelser och funderar på vad det är som gör en berättelse andlig.

Valikko

Jag bekantar mig med en andlig berättelse


Målsättning:

Vargungen känner till andliga berättelser och funderar på vad det är som gör en berättelse andlig.

Beskrivning:

Vargungen hör en andlig berättesle som akela berättar. Det kan vara en berättelse ur Bibeln, Koranen eller någon annan berättelse med anknytning till en religiös tradition, t.ex. om hinduismens gudar eller om egyptisk eller grekisk mytologi. Vargungen lär sig känna igen sensmoralen eller budskapet i berättelsen.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På stugan På kårlokalen Utomhus
Färdighetsområden Katsomustaidot
Längd 15 min
Mål för fostran Maailmankatsomus Toisten kunnioittaminen
Ledarens uppgift:
Akela väljer en berättelse som har ett tydligt budskap och en sensmoral som passar för åldersgruppen. Kulledaren kan vara med och läsa eller berätta.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Berättelser

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Det går också att välja en sång eller psalm som andlig berättelse. Akela (eller flera ledare tillsammans) kan framföra sången. Alternativt kan flocken titta på sången via YouTube. Sångtexterna är ofta symboliska, vilket är en bra grund för diskussioner.

Flocken kan arbeta i mindre grupper och förbereda samt framföra dramatiseringar av berättelser från olika religioner. Det uppstår lätt en diskussion om skillnader och likheter mellan berättelserna, religionerna och gudsuppfattningarna.

Exempel på frågor att ställa under diskussionen efter berättelsen: Vad vill de som berättar berättelsen säga? Innehåller berättelsen en sensmoral? Har någon av vargungarna någon gång varit i en liknande situation som personen i berättelsen? Varför kan berättelsen räknas som andlig?

Det lönar sig att välja en berättelse som är lättförståelig.

Lägg till tips

Bifoga