Vargungen känner till sagor från olika länder och vet att sagorna har mycket gemensamt trots att de skiljer sig från varandra.

Valikko

Jag lyssnar på sagor från olika länder


Målsättning:

Vargungen känner till sagor från olika länder och vet att sagorna har mycket gemensamt trots att de skiljer sig från varandra.

Beskrivning:

Vargungen lär sig att koncentrera sig på att lyssna till en saga, att lägga märke till sådant som är lika eller olika i sagor, och att känna igen sagosymbolik.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På stugan På kårlokalen I skogen Utomhus
Färdighetsområden Kansainvälisyys Suomalainen kulttuuri
Längd 1 h
Mål för fostran Maailmankatsomus Toisten kunnioittaminen Yhteisöön kuuluminen
Ledarens uppgift: Akelas uppgift är att skaffa fram sagor från olika länder och berätta dem med inlevelse. Kulledaren kan ha som uppgift att välja saga när det är dags för sagostund.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Berättelser

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

I sagor från olika länder figurerar ofta djur som anses vara kloka, listiga, lata, snabba osv. Flocken jämför djurkaraktärer i t.ex. finländska och afrikanska sagor. Vilka djurkaraktärer har tillskrivits liknande egenskaper?

Om akela har rest i olika länder kan hen läsa sagor från de här länderna och samtidigt berätta om sina upplevelser och iakttagelser under resan (t.ex. landskapet, maten).

Sagorna kan kombineras med Världen-spåret som handlar om att bli bekant med kulturer i olika länder. Krydda sagoläsningen med kläder, smakprov eller annan rekvisita. Då blir det lättare för vargungarna att leva sig in i berättelserna.

På biblioteket finns ett mångsidigt urval sagor och berättelser. Sagor följer ofta en formel och innehåller en sensmoral. I många folksagor återkommer liknande teman och motiv även om karaktärerna och platserna varierar i olika länders versioner av berättelsen. Kan flocken hitta någon sensmoral som är universell eller ett motiv som återkommer i flera sagor? Efter att ha hört sagan diskuterar vargungarna vad de tänker om den. Liknar sagan någon som de hört tidigare? Hurdana är traditionella finländska sagor egentligen?

Lägg till tips

Bifoga