Vargungen känner till de vanligaste finländska grönsakerna och rotfrukterna.

Valikko

Jag bekantar mig med inhemska grönsaker och rotfrukter


Målsättning:

Vargungen känner till de vanligaste finländska grönsakerna och rotfrukterna.

Beskrivning:

Vargungen bekantar sig med olika slags grönsaker och rotfrukter.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På kårlokalen
Färdighetsområden Itsestä huolehtiminen Ruuanlaitto Suomalainen kulttuuri
Längd 30 min
Mål för fostran Terveys ja turvallisuus
Ledarens uppgift: Akelas uppgift är att leda aktiviteten, ge råd och se till att eventuella specialdieter beaktas.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Kocken

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Om ni inte har tillgång till grönsaker och rotfrukter kan ni leta fram info på nätet (t.ex. föreningen Inhemska trädgårdsprodukter har info och länkar på svenska på kasvikset.fi). Vargungarna kan t.ex. i par välja en grönsak eller rotfrukt, ta reda på något om den och sedan presentera den för de andra.

Vargungarna gör Kim-experiment med grönsaker. De smakar med förbundna ögon på olika grönsaker och rotfrukter och försöker gissa vad de äter. De kan också känna eller dofta på olika grönsaker med förbundna ögon och försöka känna igen grönsakerna.

Flocken ordnar en provsmakningsfest. Vargungarna smakar på så många nya grönsaker och rotfrukter som möjligt, t.ex. palsternacka, kålrabbi och rucola-sallat. Den som skaffar grönsakerna ska se till att de är av god kvalitet, eftersom de då också smakar gott. Grönsaker som blivit dåliga i butiken ger fel bild.

I början av hösten kan flocken ordna knytkalas med grönsaker och rotfrukter. Enligt sina egna möjligheter tar vargungarna något som vuxit i den egna trädgården eller grönsaker och rotfrukter de köpt på torget eller i närbutiken med sig till knytkalaset.

Vargungarna bekantar sig med t.ex. det lokala torgets grönsaksutbud. Flocken kan också köpa grönsaker till kårlokalen och provsmaka dem. Vargungarna funderar på grönsakernas växtperiod och på när vi har tillgång till inhemska grönsaker och rotfrukter. Varifrån kommer de finländska grönsakerna och rotfrukterna? Varför lönar det sig att välja inhemska alternativ? Flocken kan också prata om ekologiska produkter.

Lägg till tips

Bifoga