Vargungen får erfarenhet av att skulptera, och av att fatta gemensamma beslut.

Valikko

Jag gör en skulptur


Målsättning:

Vargungen får erfarenhet av att skulptera, och av att fatta gemensamma beslut.

Beskrivning:

Flocken kommer tillsammans överens om motivet för skulpteringsarbetet, till exempel Sankt Göran, en scoutfigur eller ett finländskt djur. Vargungarna skapar sedan skulpturer enligt temat.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Obligatorisk
Plats På stugan På kårlokalen
Färdighetsområden Kädentaidot Luovuus Vuorovaikutustaidot
Ledarskapsfärdighet johtamistaito.visiointitaidot johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Längd 30 min
Mål för fostran Osaaminen ja ongelmanratkaisu Yhteiskunnallinen vaikuttaminen
Ledarens uppgift: Akela ser till att alla vargungar är med om att fatta beslut i flocken. Akela ser också till att det material som behövs finns till hands i kårlokalen (skulpteringsmassa att forma skulpturerna av, underlag, stickor och dylikt att bearbeta materialet med). Akela ordnar så att gruppen har tillgång till en brännugn om skulpturerna ska brännas (en del skulpteringsmassor torkas i vanlig ugn).

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Konstnären

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Matsodadeg (passar också för veteallergiker): 1 dl majsstärkelse, 2 dl matsoda, 1,25 dl vatten. Alla ingredienser blandas i en kastrull och hettas upp på svag värme under ständig omrörning tills degen börjar bli tjock. Lägg den fasta degmassan i en skål. Täck skålen med en fuktig duk och ställ den svalt. När degen har kallnat är den färdig för användning. Sodadegen kan användas på samma sätt som trolldeg. Det lönar sig inte att skulptera något som är tunnare än en halv centimeter, för då finns det en risk att det går sönder när degen torkar. Låt de färdiga skulpturerna torka över natten i rumstemperatur eller torka dem i 75-gradig ugn ca en timme.

Vargungarna skulpterar i trolldeg. Till degen behövs: en del vatten, en del salt, två delar vetemjöl. I stället för vetemjöl går det också att använda potatismjöl. Då blir degen slätare. Tillsätt en skvätt matolja så blir degen mer elastisk. De färdiga skulpturerna kan torkas i ugn (150–180 grader C) eller självtorka. När skulpturerna torkat helt går de att måla med t.ex. akryl- eller vattenfärger.

Som material passar lera, olika skulpteringsmassor eller trolldeg. Använd olika verktyg som hjälp vid skulpteringen, så som trästickor och ståltråd. Måla gärna arbetena då de torkat, t.ex. under följande vargungemöte.

Ingredienser: 5 dl vetemjöl, 3 dl salt, 2 msk olja, 2 msk citronsyra 5 dl vatten. Flocken blandar ihop alla ingredienser i en kastrull och låter blandningen koka. Blandningen ska hela tiden röras om. Då massan tjocknat och blivit leraktig tar flocken av kastrullen från plattan. Flocken häller ut modelleran på bordet och låter den svalna i några minuter. Akelan knådar massan och delar upp den i mindre bitar åt vargungarna. Temat för vad som ska formas med modelleran kan vara scoutläger, en god vän eller vargungarnas ideal. Källa: DDS

Lägg till tips

Bifoga