Vargungen lär sig hur det går till att göra tygtryck.

Valikko

Jag gör ett tygtryck


Målsättning:

Vargungen lär sig hur det går till att göra tygtryck.

Beskrivning:

Vargungarna dekorerar sina egna matkärlspåsar med tygtryck (matkärlspåsen tillverkas under Lägerkocken-spåret).

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På stugan På kårlokalen
Färdighetsområden Kädentaidot Luovuus
Längd 30 min
Mål för fostran Osaaminen ja ongelmanratkaisu
Ledarens uppgift: Akela ser till att det material som behövs för tygtrycket finns till hands. Förutom textilfärger, svampar att dutta färg med, penslar och något att skydda bordsytorna med behövs också färdiga schabloner (eller material att tillverka schabloner av).

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Konstnären

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Vargungen delar en potatis på hälften. På den uppskurna ytan karvar vargungen in valfri figur eller form. Akelan påminner flocken om att den tryckta bilden blir en spegelbild av bilden på potatisen. Akelan hjälper till att skära i potatisen så att bara den ritade bilden blir kvar. Vargungen målar potatisens tryckyta med tygfärg och trycker bilden på ett tyg. Material: potatisar, verktyg för karvning, tygfärg, tyg. Källa: DDS

Gör egna stämplar med djurspår av softis (räv, älg, hare, björn). Klipp ut djurspår i softis och limma spårbilden på en träbit. Låt torka. Sedan är stämpeln klar för användning.

Vargungarna kan göra sina egna schabloner av bokplast. Bokplasten hålls bra på plats medan vargungarna duttar på färg. Bokplastschabloner kan användas bara en gång, eller högst ett par gånger. Material: Bokplast, permanenta tuscher och vassa saxar.

Ni kan trycka egna tröjor till flocken eller dekorera örngott, förkläden, bordstabletter eller kort till kårens basar.

Det går att använda olika tygtrycksmetoder. Tryck till exempel spår av djur på matkärlspåsarna. Gör egna stämplar av potatis och tryck med dem eller använd stämplar gjorda av softis (mjukt skumgummiliknande material, fås i hobbyaffärer). Man kan trycka en större bild genom en schablon gjord av plastfilm (t.ex. för oh-projektor). Då duttar man färgen på tyget med en bit skumplast. Material: Stämplar gjorda av softis, potatisar, knivar, schabloner, skumplastbitar att dutta med, textilfärger, matkärlspåsar eller annat tyg att trycka på.

Gör stämplar med djurspår av softis (räv, älg, hare, björn). Klipp djurspårens avbilder i softis och limma dem på en träbit. Låt torka.

Lägg till tips

Bifoga