Vargungen känner till att god hygien är viktigt under utfärder och läger.

Valikko

Jag lär mig tvätta händerna och diska i lägerförhållanden


Målsättning:

Vargungen känner till att god hygien är viktigt under utfärder och läger.

Beskrivning:

Vargungen funderar på varför det är viktigt att tvätta händerna och diska ordentligt på läger. Vargungen övar att själv diska sina kärl.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Obligatorisk
Plats På stugan
Färdighetsområden Arjen taidot Retkeily Turvallisuus
Längd 30 min
Mål för fostran Terveys ja turvallisuus
Ledarens uppgift: Akelas uppgift är att skapa situationer som gör det möjligt för vargungarna att öva sig på att sköta sin lägerhygien. Det lönar sig bäst att utföra aktiviteten under en utfärd eller ett läger. Akela ser också till att vargungarna får möjlighet att diska sina kärl själva, även om det finns diskmaskin i utfärdsstugan.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Lägerkocken

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Flocken hittar tillsammans på en berättelse som fungerar som handledning när vargungarna diskar. Berättelsen kan t.ex. handla om en tallrik som dyker ner i det lugna sjövattnet (fördisken), men där blir den anfallen av jättediskborsten. Jättediskborsten knuffar och skuffar, men till all lycka kan tallriken fly till grannsjön (diskvattnet). Men vad nu! I grannsjön är det storm, och där finns också en jättediskborste ...

Akela förbereder påståenden om mathygien, t.ex. Kärlen blir renare om de diskas i kallt vatten. Att tvätta händerna före maten tar bort bakterierna. Det är ingen vits att torka händerna efter handtvätten. Diskmedel tar bort fett från disken. Kulledaren pekar ut en plats på lekområdet som motsvarar ja och en annan som betyder ne,j och när akela säger påståendena ska vargungarna springa till det ställe - det svar - de tycker att är rätt.

Hygienpar. Vargungarna delas in i hygienpar under utfärden. Parets uppgift är att påminna den andra om att tvätta händerna och andra hygienaspekter, samt att kolla att den andras kärl blir rena i disken.

Flocken ordnar ett diskartalko och diskar alla kärl i kårlokalen eller utfärdsstugan. På det sättet blir vargungarna också bekanta med hur det är att diska olika slags kärl.

Lägg till tips

Bifoga