Vargungen kan göra upp en köplista tillsammans med de andra.

Valikko

Jag och min flock gör upp en inköpslista inför utfärden och går tillsammans på uppköp i närbutiken


Målsättning:

Vargungen kan göra upp en köplista tillsammans med de andra.

Beskrivning:

Vargungen funderar på vilka ingredienser som behövs till de vanligaste utfärdsmaträtterna och på hur mycket mat flocken behöver under sin utfärd. Vargungen gör upp en inköpslista och letar enligt den rätt på produkter i butiken. I butiken funderar vargungen på vad varorna kostar (t.ex. kilopris jämfört med styckepris) och ursprung (t.ex. vilket land produkten kommer från och hur ekologisk den är). Vargungen övar sig på att känna igen olika märkningar t.ex. på laktosfria mjölkprodukter och på att hitta varudeklarationer på produkter.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På kårlokalen På besök
Färdighetsområden Arjen taidot Kestävä kehitys Ruuanlaitto Talous
Ledarskapsfärdighet johtamistaito.organisointitaidot johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Längd 1 h
Mål för fostran Ryhmässä toimiminen Terveys ja turvallisuus Vastuu elinympäristöstä
Ledarens uppgift: Akelas uppgift är att se till att alla får sin röst hörd under de gemensamma diskussionerna. Akelas uppgift är också att ställa frågor som styr in vargungarnas diskussion på relevanta aspekter (t.ex. matmängder och -priser, och eventuella dieter att beakta.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Lägerkocken

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Flocken gör en utfärd till närbutiken. Akela kommer i förväg överens med butikens personal om att flocken kommer på besök. Det lönar sig att dela in flocken i kullar inför butiksbesöket. Kullarna kan vara indelade i matgrupper som har till uppgift att ansvara för en viss del av maten eller måltiderna under utfärden och så kan kullarna sköta de matuppköp som behövs för det egna ansvarsområdet. Akela kan också förbereda små uppgifter som vargungarna ska hitta svar på under butiksbesöket (t.ex.: Från vilka länder kommer tomaterna som butiken säljer? Vilka olika yoghurtssmaker passsar en person som följer en laktosfri diet? Nämn tre ekologiska produkter som butiken har till salu. Vad kostar ett kilo köttfärs?) Det är bäst om varje kull har en vuxen eller en äldre scout med sig i butiken.

Akela tar med sig olika butikers reklamblad med materbjudanden till mötet. Flocken kan också undersöka reklam på nätet. Vargungarnas uppgift är att ta reda på vad olika matprodukter kostar. Akela kan förbereda frågor om priserna i förväg eller låta vargungarna själva hitta på frågor. De äldre vargungarna kan utgående från reklamen fundera hur mycket maten som behövs till utfärden skulle kosta, eller hur produkternas kilopriser inverkar på vilken produkt som är fömånligast.

Akela tar med sig olika slags matförpackningar till mötet. Vargungarna får till uppgift att hitta varudeklarationer på förpackningarna och ta reda på om alla i gruppen kan äta produkterna (innehåller de t.ex. nötter eller mjölk?). På samma gång kan vargungarna ta reda på var det finns info om produkternas ursprung m.m. (t.ex. info om att produkten är laktosfri eller ekologisk).

När flockens vargungar har planerat en matlista inför utfärden undersöker de vilka ingredienser maträtterna på listan innehåller. Antingen kan akela ta med sig några kokböcker till mötet eller så kan vargungarna leta rätt på recept på nätet. Vargungarna gör upp en inköpslista på ingredienser i rätta mängder.

Lägg till tips

Bifoga